BiH
0

Skupština KS-a usvojila deklaraciju Kanton Sarajevo - Evropski region 2006.

FENA
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici Sarajevsku deklaraciju Kanton Sarajevo – Evropski region 2006.

Ovom deklaracijom svi regioni zemalja članica Vijeća Evrope pozivaju se da zajednički s Kantonom Sarajevo rade na uspostavi kulture dijaloga ukorijenjenoj u demokratskoj praksi uz puno poštovanje ljudskih prava i sloboda kao jedinih instrumenata izgradnje društva baziranog na suživotu i toleranciji.

U deklaraciji se poziva i na zajednički rad na sticanju i razmjeni znanja i razumijevanja drugih civilizacija, kulture i religija u regionima, njihovih identiteta, tradicije i kulturno-historijskog naslijeđa kako bi se postigla ekonomska globalizacija i širenje kulture u Evropi.

Regioni zemalja članica Vijeća Evrope pozivaju se da angažiraju i pozivaju svoje institucije iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, zaštite okoline i zaštite ljudskih prava i sloboda na permanentnu saradnju s istim ili sličnim institucijama u Kantonu Sarajevo, da šire i propagiraju načela saradnje, informiranja i pomoć u svim najznačajnijim segmentima društvenog i ekonomskog razvoja evropskih regiona, a posebno regiona koji su u neposrednoj prošlosti, poput Kantona Sarajevo, bili žrtve ratnih razaranja, te da zajednički zatraže od institucija i zemalja članica Evropske unije da posebno podrže proces integracije onih evropskih zemalja koje su, kao Bosna i Hercegovina, bile žrtve ratnih razaranja.

Također je upućen poziv regionima zemalja članica Vijeća Evrope da prihvate Sarajevsku deklaraciju.

U skladu s potpisanim Sporazumom između Kantona Sarajevo i Organizacije Evropski region godine planirano je da se donese Sarajevska deklaracija u kojoj će biti iskazana potreba ka uspostavi kulture dijaloga, razmjene i razumijevanja drugih kultura religija u regionima, njihove tradicije i kulturno-historijskog naslijeđa te društvenog i ekonomskog poretka, a u cilju postizanja zajedničkih vrijednosti kao što su ljudska prava i sloboda, tolerancija i kultura mira.

Deklaracija će nakon usvajanja putem Organizacije evropski region godine biti proslijeđena svim predstavnicima evropskih regija na upoznavanje i pripremu za potpisivanje u sklopu manifestacije "Dani Evrope u Sarajevu" koja će biti održana u septembru 2006. godine.