"Projekt vodovod"
63

Skupština KS-a podržala odluku o zaduženju 25 miliona eura za vodovodnu mrežu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo podržali su Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za "Projekt vodovod Sarajevo" koji će implementirati KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Ministar finansija KS-a Jasmin Helebić kazao je da je cilj projekta rekonstrukcija prioritetnih komponenti vodovodnog sistema da bi se smanjili gubici vode i poboljšala ukupna efikasnost vodovodnog sistema.

"Razlozi za zaduživanje na osnovu vanjskog duga su povoljni uvjeti koje je dao zajmodavac u iznosu od 25 miliona eura, a rok otplate je 15 godina. Prva i druga tranša će iznositi po deset miliona, a treća pet miliona eura", pojasnio je.

Dodao je da je krajnji dužnik kredita Vodovod te da će u slučaju nemogućnosti vraćanja kredita sredstva osigurati Kanton Sarajevo. Također je istakao da u tom slučaju neće doći do povećanja cijene vode.

Premijer KS-a Elmedin Konaković pojasnio je da nakon Skupštine KS-a, ovaj kredit trebaju potvrditi Federalni parlament i Vijeće ministara BiH, pa tek onda EBRD na svojoj godišnjoj konferenciji.

Poslanik Naše stranke Edin Forto kazao je da oni već dugo ukazuju na probleme u upravljačkoj strukturi Vodovoda, o kojoj je i premijer Konaković jako često negativno govorio.

"Sada dolazimo u situaciju da istoj toj upravi dajemo 50 miliona KM. Da sam premijer, uzeo bi kredit, ali bi promijenio upravu i ne mogu vjerovati da ćemo mi to uraditi", poručio je.

Samostalni zastupnik Mirsad Pindžo, kao i većina opozicije u ovom sazivu, istog je stava.

"Zastupnicima je danas trebala biti predočena analiza šta je urađeno i šta će biti urađeno i nije mi jasno na koji način smo odlučili da nama treba baš 50 miliona KM", naglasio je.

Međutim, zastupnik SDA Fikret Prevljak kazao je da je direktor Vodovoda Nezir Hadžić zamijenio sve svoje pomoćnike i izvršne direktore te da je mišljenja da će Hadžić vraćati novac od kredita i osposobiti ovo preduzeće.