Osnovica 310 KM
8

Skupština Kantona Sarajevo sutra o povećanju plaća

Piše: M. N.
Skupština Kantona Sarajevo zakazala je za petak, 12. oktobar, prije nastavka prošle, 45. radnu sjednicu na kojoj će se naći glavna tačka koju su čekali radnici koji plaću primaju iz Budžeta KS, a to je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta KS. Ova tačka će se razmatrati po hitnom postupku.

Izmjene su potrebne kako bi se potpisani sporazumi sa sindikatima osnovnog obrazovanja i odgoja, srednjeg i visokoškolskog obrazovanja, policije te državnih službenika i namještenika, a kojima su predviđena povećanja plaća, mogli realizirati.

Podsjetimo, Vlada KS je u septembru postigla dogovor sa sindikatima o visini osnovice u iznosu od 310 KM i vrijednost boda 1,0 za period od 1. septembra 2018. do 31. decembra 2018. godine.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS tražio je od Vlade KS još zapošljavanje odgajatelja u JU Djeca Sarajeva s ciljem smanjenja liste čekanja za upis djece u vrtiće te su dobili obećanje da će Vlada KS rješavati ovaj problem po proširenju fizičkih kapaciteta za smještaj djece u pomenutu ustanovu, što će doprinijeti smanjenju i konačnom ukidanju liste čekanja.

U vezi s prijedlogom planiranja dodatnih namjenskih sredstava za higijenski i didaktički materijal u JU Djeca Sarajeva, Vlada Kantona Sarajevo te zahtjeve smatra opravdanim, kao i za planske aktivnosti na povećavanju investicija za osnovne škole u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu te će ih razmotriti i rješavati prilikom planiranja budžeta Kantona Sarajevo za narednu godinu.

Kako je rečeno u Vladi KS nakon potpisivanja sporazuma s ostalim sindikatima, ako iz određenih razloga ne bude usvojen zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta KS za 2018. godinu do momenta utvrđivanja Prijedloga budžeta za 2019. godinu razlika finansijskih sredstava za isplatu plaća po osnovici od 310 KM za septembar, oktobar, novembar i decembar 2018. godine bit će planirana u budžetu KS za 2019. godinu i isplaćena najkasnije do 30. aprila 2019. godine. Prema važećim propisima osnovica za 2019. godinu ne može biti niža od ove sada, samo može biti ista ili veća.

Premijer KS Adem Zolj pozvao je sindikate 15. oktobra na pregovore o osnovici u 2019. godini. Sindikati su ranije kazali kako očekuju da će osnovica u narednoj godini biti veća od 310 KM.

Na dnevnom redu 45. sjednice koja počinje u 9 sati su i informacije o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP GRAS za period od 17. augusta 2018. godine do 1. oktobra 2018. godine i Uprave KJKP Vodovod i kanalizacija za period od 17. augusta 2018. godine do 1. oktobra 2018. godine s izvještajima o radu Skupštine i Nadzornog odbora preduzeća te Prijedlog odluke kojom se Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo daje saglasnost da može pristupiti potpisivanju ugovora imovinsko-pravne prirode.