Prijedlog Vlade
23

Skupština Kantona Sarajevo danas o ukidanju paušala i porijeklu imovine funkcionera

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas će se izjasniti o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, a kojim je predviđeno ukidanje paušala kantonalnim zastupnicima, a raspravljat će i o porijeklu imovine funkcionera.

Prva tačka na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo su izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti, a koje se odnose na ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima u iznosu od 580 KM.

Kantonalni zastupnici izjasnit će se i o Nacrtu zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika Kantona Sarajevo. Oba zakona predložila je Vlada Kantona Sarajevo na čelu s Edinom Fortom.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je jučer dopis Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo ističući da Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih funkcionera, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo nije usklađen s drugim zakonskim propisima.

TI BiH posebno naglašava da je nedavno pokrenuta inicijativa za kreiranje i usvajanje novog zakona o sukobu interesa Federacije BiH te da bi predložena rješenja u Kantonu Sarajevo mogla dovesti do međusobne kolizije ovih propisa.

"Relevantne međunarodne institucije i organizacije (Evropska komisija, GRECO, itd.) već godinama ističu da je neophodno harmonizovati propise u vezi sa sukobom interesa i kontrolom imovinskih kartona. Sam Nacrt zakona ne tretira pitanje načina ispitivanja porijekla imovine i uglavnom se bavi podnošenjem izvještaja o imovinskom stanju. Predviđena tijela (Vladin Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom i Komisija za nadzor sastavljena od parlamentaraca) koja bi trebala primjenjivati zakon provjerom porijekla imovine ili sastavljanjem izvještaja ne mogu se smatrati nezavisnim institucijama", saopćeno je iz TI BiH.

Na dnevnom redu nalaze se i izvještaji o poslovanju javnih preduzeća i javnih ustanova za 2017. godinu, među kojima su Vodovod i kanalizacija, RAD, Sarajevogas, Toplane, Sarajevo-šume, KCUS, ZOI'84, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Apoteke Sarajevo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, GRAS i TVSA.