CCI
0

Skupština i Vlada RS-a nadoknađuju zaostatke iz '07

FENA
Narodna skupština i Vlada RS-a uglavnom su u radu u prvih šest mjeseci ove godine izvršavale zaostatke od prošle godine, pokazuje monitoring Centara civilnih inicijativa (CCI). Iako su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti za prvih šest mjeseci ove godine bili efikasniji nego u 2007., zabrinjavajuće je što Vlada kasni s utvrđivanjem zakonskih prijedloga koje je parlament usvojio u formi nacrta, što je osnovni uzrok i neefikasnosti rada Skupštine RS-a.

Glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov pojasnila je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci da se više od 50 posto skupštinskog programa rada za ovu godinu, koji je usvojen tek u aprilu, odnosi na nadoknađivanje zaostataka iz prošle godine, a od 137 planiranih zakona, čak 73 su oni koji nisu realizirani prošle godine.

„Vlada RS-a je u prvoj polovini godine tek stigla zaostatak iz prošle, jer je utvrdila ukupno 70 zakona, u odnosu na 61 koji je ostao nerealizovan iz Programa za 2007. godinu“, precizirala je Behrem-Stojanov.

U analiziranom periodu parlament RS-a je usvojio samo 33 zakona koji su planirani za realizaciju u 2008., plus pet van plana, čime je ostvario tek 24 posto realizacije planiranog za ovu godinu.

Koordinator CCI-a za monitoring rada Narodne skupštine i Vlade RS-a Željko Ninković upozorio je da, nastavi li se ovim tempom, realizacija planiranih zakonodavnih aktivnost Skupštine mogla bi biti manja i od izuzetno niske prošlogodišnje.

Naglasio je da Vlada kasni s obradom vlastitih zakona prihvaćenih u skupštini u formi nacrta, čime dovodi u pitanje ne samo svoju već i efikasnost rada Narodne skupštine RS-a.

„I dalje je vidljiva netolerancija skupštinske većine u odnosu na opoziciju“, upozorio je Ninković i kao primjer naveo podatak da su u prvom polugodištu ove godine usvojeni gotovo svi amandmani većine, a samo 15 posto onih koje je predložila skupštinska opozicija.

Rekao je da je „u Narodnoj skupštini RS-a, nažalost, nastavljen loš trend neprimjerenog komuniciranja“, posebno između poslanika opozicije i premijera RS-a Milorada Dodika.

Sve to ukazuje, kazao je Ninković, da se u parlamentu mora usvojiti kodeks ponašanja i poslanika i predstavnika Vlade.

U prvom polugodištu ove godine nije bilo „pasivnih“ poslanika Skupštine, za razliku od ranijeg.

Kada je u pitanju rad ministarstava u Vladi RS-a, Ninković je naveo da neka u promatranom periodu nisu uopće radila na zakonodavnoj regulativi, a to su Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju, Ministarstvo za izbjeglice i reseljene osobe, a posebno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite s ministrom Rankom Škrbićem na čelu.

„Iako u Vladi RS-a imamo ministarstava koja u prvoj polovici godine nisu planirala da utvrde nijedan zakon, ističemo da je najviše zatajilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Škrbić nije realizovalo očekivane, značajne zakone iz socijalne i zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, iako su ovi zakoni bili planirani i u Programu rada ministra za 2007.“, rekao je Ninković.

Kao pozitivan primjer naveo je Ministarstvo pravde, s Džerardom Selmanom na čelu, koje je realiziralo 100 posto svoj program rada, te rezultate Ministarstva rada i socijalne zaštite Boška Tomića.

Predstavnici CCI-a uputili su poziv građanima da glasaju na izborima, ali i upozorenje da „ne vjeruju obećanjima".

Komentirajući ocjenu o radu Vlade RS-a od CCI-a, Dodik je rekao da "nije protiv rada nevladinih organizacija, ali im se pridaje preveliki značaj".

"Vlada radi mnogo i dinamično, a oni koji nisu prošli strukture Vlade u nekom ranijem periodu ne mogu imati spoznaju koliko je to obiman posao", tvrdi Dodik i dodaje da je "najlakše nešto kritikovati".