Nakon dvije godine
5

Skupština HNK od maja u svojoj obnovljenoj zgradi, no hoće li sjednice biti javne?

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koja zbog rekonstrukcije zgrade i probijanja rokova već dvije godine sjednice održava gostujući u prostorijama drugih institucija u Mostaru, konačno će se u maju vratiti u svoju obnovljenu zgradu.
Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago koji je završetak radova očekivao u junu prošle godine za naš portal kaže kako su rokovi probijeni zbog tenderske procedure, ali kako su sada radovi u punom jeku, te prvu sjednicu u obnovljenoj zgradu planira održati već u maju.
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Očekivali smo da ćemo ranije završiti projekat obnove zgrade Skupštine HNK, ali kako su bile uložene žalbe na tendere, dok se sve to riješilo došlo je do kašnjenja i probijeni su rokovi koje smo imali u svome planu", kaže Špago za Klix.ba.

Objašnjava kako je projekt bio podijeljen u tri faze, tako da se u prvoj koja je završena, uradio vanjski izgled objekta, a u drugoj koja je u toku se radi na unutrašnjem uređenju zgrade.

"Prema planiranoj dinamici najkasnije do 20. aprila trebaju se u potpunosti završiti svi ovi radovi vezano za unutrašnje uređenje. Potom prelazimo na realizaciju treće faze koja podrazumijeva nabavku namještaja i opremanje. Ali kako ćemo imati već završenu salu u kojoj će trebati praktično samo stolovi i stolice da bi mogli održavati svoje sjednice, u njoj planiram prvu sjednicu Skupštine HNK održi već u maju mjesecu", objasnio nam predsjednik Skupštine HNK.

Naglašava kako tada neće imati još novu opremu i tehnologiju ni mogućnost javno prenositi sjednice, jer će se sve to nabavljati putem tendera, što je posljednja faza ovog projekta.

"Treća faza podrazumijeva opremanje objekta od namještaja do tehnologije za elektronski načina glasanja i do svih onih potreba da sjednice Skupštine HNK možemo prenositi uživo putem Youtube kanala koji u narednom periodu planiramo uspostaviti s obzirom da radimo i na izradi nove web stranice", zaključio je Špago, no zbog tenderske procedure nije mogao precizirati konačan završetak tih radova.

Međutim, predsjednik HRS-a Slaven Raguž koji godinama zagovara javno prenošenje sjednica Skupštine HNK smatra da se taj proces svjesno sabotira.

"Vladajućoj koaliciji nije u interesu da se sjednice uživo prenose i da javnost ima pristup svemu onome što se usvaja i govori na Skupštini HNK. Pogotovo sad neće to omogućiti jer je izborna godina", tvrdi Raguž uvjeren da Skupština HNK sjednice neće javno emitirati do novog saziva.

Rekonstrukcija zgrade ovog zakonodavnog tijela počela je krajem septembra 2020. godine, jer prostorije u kojima se održavala sjednica nisu bile uslovne za rad Skupštine.

Radove izvodi firma "Izgradnja Tojaga" po Glavnom projektu PB "Stari Grad" d.o.o. Mostar, a za rekonstrukciju i održavanje zgrade te nabavu opreme Skupštine, iz Budžeta je Vlada HNK na sjednici održanoj 3. marta 2021. izdvojila 850.000 KM.