I pored svega
0

Skupština HNK o sigurnosti u Hercegovini: Stanje zadovoljavajuće i bolje nego prošle godine

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Četvrta sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona održana je danas u Mostaru, a najviše govora bilo je o stanju sigurnosti u ovom kantonu.

Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK, kazao je kako je današnja rasprava inicirana zahtjevima zastupnika s prošle sjednice. On je prezentirao informaciju o sigurnosti prvih devet mjeseci 2019. godine.

"Temeljem statističkih podataka MUP-a stanje sigurnosti je zadovoljavajuće i ono je bolje nego u istom vremenu prošle godine... Migrantska kriza utiče na sigurnost svugdje, naši kapaciteti policijskih jedinica kapacitirani su na osnovu broja građana našeg kantona. Priliv ljudi iz drugih područja koji nemaju ni identitet sasvim sigurno negativno utiču na stanje sigurnosti u kantonu, ali i državi", kazao je Bevanda.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

On je kazao kako je postojalo više stotina slučajeva kako su migranti u HNK prekršili zakone i na koje je policija reagirala.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago kazao je kako prezentirane statistike govore da je u ovih devet mjeseci zabilježen manji broj krivičnih prekršajnih djela, ali da Skupština treba pokrenuti određena pitanja, kao što je kadrovsko, da bi napredak na ovom polju bio još bolji. Naveo je kako MUP-u HNK nedostaje 218 policajaca.

Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK, kazao je da je sigurnosno stanje po njegovoj ocjeni zadovoljavajuće, iako se, kako kaže, vide u okolini stvari koje sigurnosno mogu ugroziti i ovaj kanton.

"Migrantska kriza nastavlja se svojom nesmanjenom žestinom. Vidimo kakve probleme imamo u USK, najave premještanja tih ljudi, vidimo odgovore nadležnih iz Sarajeva i Tuzle", kazao je Martinović.

Osim o sigurnosnoj situaciji zastupnicima u Skupštini HNK prezentirana je informacija o radu Suda i Tužilaštva, ocjena zdravstvenog stanja u prošloj godini, o programima razvoja male privrede te o koncesijama iz oblasti vodoprivrede.

Zanimljivo je da ocjene sigurnosnog stanja MUP-a nisu na tragu dojma građana i pisanja medija, posebno u kontekstu ubistava s početka oktobra te stalnih kršenja javnog reda i mira.