"Povratak s odmora"
2

Skupština HNK nakon više od osam mjeseci ponovo zasjeda

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Zatopljavanje odnosa između HDZ-a i SDA u Hercegovini rezultiralo je i, nakon dugo vremena, prvim zasjedanjem Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Posljednji put zastupnici su zasjedali prije osam mjeseci, a posljednja redovna sjednica bila je prošlog decembra.

Slaven Raguž, zastupnik HRS-a, kazao je kako je skoro godinu zastupnicima bilo uskraćeno pravo pozivanja na odgovornost predstavnika izvršne vlasti.

"Uskraćeni smo implementirati ono zbog čega je narod glasao za nas, zapravo ukradena je godina života ovom kantonu. U ovom periodu niko nije kontrolisao trošenje budžetskog novca, pitanje namještanja konkursa, što je praksa rada u cijeloj državi", izjavio je Raguž.

Tako ne misli zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH, koji kaže kako je sve ovo dio političkih dogovora i kompromisa te da će rad Skupštine biti ubrzan, a do kraja mjeseca sustignuti sve propušteno.

"Nas u narednom mjesecu čeka budžet i finansijski planovi fondova. Nastojat ćemo da te dokumente usvojimo u ovoj godini", kazao je Martinović.

Prema njegovom mišljenju Skupština bi danas trebala ispraviti nepravednost novog Zakona o PIO-u prema policijskim službenicima koji će moći odabrati pet najpovoljnijih godina koje će im ulaziti u obračun penzije.

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, razmišlja kao i Martinović, ali kaže kako je ovaj organ zakonodavne vlasti konstitusan samo u mjeri da može funkcionisati, jer još nije izabran zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.