{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština donijela zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju

F
24.7.2008. u 19:52
0
0
Skupština donijela zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju
0
Skupština donijela zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju
Skupština Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj sjednici Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo.
Predškolsko obrazovanje u KS postat će obavezno od školske 2009/2010. godine. Obrazovanje će biti obavezno za djecu koja napune pet godina, a fond nastavnih sati bit će 150 godišnje.

Za realizacije Odluke o obaveznom predškolskom obrazovanju za 4.500 djece potrebno je izdvojiti određena finansijska sredstva.

“Za dodatni angažman uposlenika bit će potrebno u 2009. godini 300.000 KM za period septembar-decembar, i 2.000.000 KM za adapataciju, odnosno prilagođavanje i opremanje školskih objekata u kojima nije razvijena mreža predškolskih ustanova”, kazao je ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo.

Poslanici Skupštine KS su kao osnovni problem uočili realizaciju predškolskog obrazovanja u ruralnim sredinama Kantona, gdje, kako je rečeno, ima malo djece i nema posebnog prostora za odvijanje nastave.

“Standardi u ruralnim područjima će morati biti fleskibilni, kao što su fleskibilni i sada kada je u pitanju osnovno obrazovanje”, kazao je ministar Kešo naglasivši kako će morati biti organiziran i prijevoz učenika.

Skupština KS donijela je i Zakon o proglašavanju žalosti u Kantonu Sarajevo.

Tim zakonom propisuju se uslovi za proglašenje žalosti i postupak proglašenja žalosti, vrijeme trajanja i način izražavanja žalosti u Kantonu Sarajevo.

Žalost se proglašava povodom velikog broja ljudskih žrtava, nastalih uslijed elementarnih nepogoda izuzetnih razmjera (zemljotres, poplava, požar, klizanje tla i sl.), uslijed saobraćajnih nesreća i teških nesreća u preduzećima, školama i drugim javnim objektima i na javnim mjestima, kao i uslijed drugih događaja koji su, po ocjeni Vlade Kantona, takve prirode i takvih razmjera da se može smatrati da su zadesili cijeli Kanton.

Žalost se proglašava i povodom smrti istaknutih, društveno priznatih ličnosti.

Skupština KS donijela je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

"Ovim izmjenama bit će uređen Pravilnik o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja, društvenog korisnog rada i škole u prirodi, jer je do sada ta oblast bila neuređena", kazao je ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo.

Izmjenama Zakona obavezuje se najbliža osnovna škola da kada se djetetu izrekne odgojno-disciplinska mjera premještaj u drugu školu, da to djete mora primiti škola koja je geografski najbliža. "Također je predviđena obaveza da se o takvoj izrečenoj mjeri obavezno obavijesti i Centar za socijalni rad KS-a", kazao je Kešo.

Donesen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: