BiH
0

Skupština danas o promjeni Ustava RS-a

FENA
Narodna skupština Republike Srpske (RS) razmatrat će danas Prijedlog odluke o promjeni Ustava RS-a donošenjem amandmana.

Na taj način izmijenile bi se odredbe entitetskog Ustava koje nisu usklađene sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, Konvencijom o pravima djeteta i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao i odredbe koje je neophodno uskladiti sa faktičkim stanjem.

Između ostalog, iz Ustava RS-a brisala bi se smrtna kazna, Banja Luka bi i zvanično postala glavni grad RS-a, a reguliralo bi se i pitanje prijenosa nadležnosti sa entiteta na državni nivo.

Prijedlog odluke o izmjeni Ustava pripremio je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a.

Skupština RS-a bi, prema predloženom dnevnom redu, trebalo da po hitnom postupku razmatra i Prijedlog zakona o uslovima i načinu izmirenja obaveza po osnovu računa stare devizne štednje emisijom obveznica u RS-u, Prijedlog zakona o plaćama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS-a, te Prijedlog zakona o plaćama ovlaštenih službenih osoba, državnih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudija i tužilaca.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o plaćama izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih osoba u Narodnoj skupštini i Vladi RS-a, organima uprave, sudovima, tužilaštvima i pravobranilaštvu RS-a, zatim Prijedlogu zakona o republičkim robnim rezervama, te više nacrta zakona i izvještaja.

Kako je najavljeno, sjednica Narodne skupštine počinje u 14.00 sati.