Sjednica u Goraždu
0

Skupština BPK usvojila Zakon o dopunskim pravima boraca, krovna boračka udruženja nezadovoljna

E. A.
Sjednicu Skupštine BPK Goražde danas je obilježila i rasprava o prijedlogu Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde koji je usvojen uprkos protivljenju šest krovnih boračkih Udruženja ovog kantona, koja nisu zadovoljna ponuđenim zakonskim rješenjem.

Na to je, još prije usvajanja dnevnog reda upozorio Abduselam Sijerčić-Pelam, predsjednik Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige BPK tražeći da se ova tačka odgodi za narednu sjednicu. Međutim, ministar za boračka pitanja Avdo Mirvić naglasio je kako novi zakon ne poznaje privilegovana boračka udruženja.

Zastupnica Aida Obuća (SDA) istaknula je da se na taj način svjesno devalvira skupštinska odluka iz 2013. godine po kojoj je šest udruženja proglašeno od posebnog interesa za BPK Goražde te naglasila kako je to i odluka prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića koji je, podsjetila je, određenim udruženjima u Goraždu dao poseban značaj i proglasio ih temeljnim.

Zastupnik Džebrail Bajramović (BH Demokrate) naglasio je da će biti prekinuta praksa da šest temeljnih boračkih udruženja prima novac kao u proteklih 30 godina, ističući da su njemu lično važni samo krajnji korisnici.

Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goraždu u konačnici je razmatran u okviru dnevnog reda i usvojen.

Zastupnici su danas, između ostalog usvojili i Zakon o uređenju saobraćajnica, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom dok je po skraćenom postupku usvojen i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području BPK Goražde.