Svi imali zamjerke
10

Skupština BPK Goražde usvojila budžet za 2019. u iznosu od 39,4 miliona KM

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici u Skupštini BPK Goražde usvojili su budžet kantona za 2019. godinu u iznosu od 39, 4 miliona KM i pored činjenice da su svi imali zamjerke na njegov iznos i način raspodjele. Prema svemu sudeći, usvajanje budžeta rezultat je približavanja roka prestanka važenja Odluke o privremenom finansiranju kantona koja ističe 31. marta ove godine.

Budžet i Zakon o izvršenju budžeta usvojeni su iako su neke od zamjerki poslanika vezane za veća izdvajanja za uposlenike kantonalnih organa vlasti, čiji se broj, kako tvrde, konstantno povećava.

"Od septembra prošle godine pa do danas mi imamo 60 novih uposlenika u kantonu i to nas zabrinjava", istakao je Emir Frašto, poslanik SDP-a u kantonalnom parlamentu.

Ako je suditi po odluci o budžetu, svi poslanici kantonalnog parlamenta danas su činili skupštinsku većinu, iako je još uvijek neizvjesno koja će većina formirati novu kantonalnu vladu i kompletirati skupštinsko rukovodstvo.

SDA koja je ključna za formiranje vladajuće koalicije, nakon podjela u klubu poslanika, privremeno je smirila strasti unutar vlastitih redova, najavljujući nastavak pregovora s budućim partnerima.

"Mi ćemo ubuduće nastupati zajednički u punom kapacitetu od pet poslanika i nastaviti razgovore o formiranju većine", kazala je Aida Obuća, poslanica SDA u kantonalnom parlamentu.

Liberalna stranka koja nakon SDA ima najviše poslanika u skupštini, već ranije je potpisala koalicioni sporazum sa SDA. Međutim, svjesni su kako bi taj sporazum mogao doći u pitanje.

"Svi sa svima 'ašikuju', vode se pregovori gore sa DF-om, ako se dogovore vjerovatno će se ta koalicija prenijeti i ovdje", ističe Rasim Mujagić, poslanik LS-a.

Eventualni dogovor DF-a i SDA ne odgovara Liberalnoj stranci jer stranke Građanskog bloka u BPK Goražde odbijaju koaliciju s Liberalnom strankom, a procjene su da će naredno zasjedanje skupštine definitivno dati odgovor na pitanje ko će činiti vlast u BPK Goražde.

Do kraja ove sjednice skupštine poslanici su usvojili i odluku o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja te odluku o njegovom izvršenju. Saglasnost je dobio i Finansijski plan Službe za zapošljavanje te odluka o njegovom izvršenju, kao i odluka o regulisanju zdravstvenog osiguranja za osobe koje to pravo ne ostvaruju po drugom osnovu.