BiH
0

Skupština Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope - AIPCE 2011.

FENA
Seminar Vijeća za štampu
Seminar Vijeća za štampu
Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini svojim godišnjim izvještajem o postignućima u najboljem je svjetlu predstavilo BiH kao vodeću zemlju u regionu o pitanju primjene samoregulacije medija.

Teme ovogodišnje Skupštine Vijeća za štampu iz 30 zemalja Evrope, koje se održava u Moskvi, jesu narušavanje privatnosti, samoregulacija on-line medija i reguliranje komentara posjetilaca, javne ličnosti i izvještavanje medija.

Analizirane su dopune Kodeksa za štampu svih zemalja, u odnosu na on-line medije, i usvojen je zajednički standard, Aneks na Kodeks za štampu, koji se odnosi na on-line komentare, UGC-user generated contents.

Aneksom na kodekse za štampu strogo se odvajaju pravila koja se odnose na posjetitelje portala, od profesionalnih odredbi za novinare i urednike, pored činjenice da će poštivanje ovoga aneksa biti jednako obavezno.

Vijeće za štampu u BiH je u toku ove godine finaliziralo dopune Kodeksa za štampu BiH u odnosu na on-line medije i time je među prvima u Evropi postavilo samoregulacijska pravila za nove medije.

Posebna pažnja u diskusiji o legalnom statusu evropskih vijeća za štampu, posvećena je bh. skustvu praktične primjene Zakona o zaštiti od klevete i činjenici da sudije i tužitelji rado i redovno učestvuju na edukacijskim seminarima o slobodi štampe, Kodeksu za štampu i poštivanju člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

To je u Evropi jedinstveni primjer suradnje pravosuđa i samoregulacijskog tijela radi poboljšanja primjene ovog zakona i zaštite slobode novinarske profesije.

Trodnevna Skupština AIPCE-a u Moskvi bit će završena večeras obilježavanjem godišnjice ubistva novinarke Anne Politkovskaye, prikazivanjem filma „Gorki ukus slobode“ i diskusijom o položaju novinara u Evropi .

U subotu će članovi AIPCE-a, zajedno s novinarima lista Novaya Gazeta, posjetiti grob ubijene novinarke, saopćeno je iz Vijeća za štampu BiH.