{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope - AIPCE 2011.

F
7.10.2011. u 13:13
0
0
Skupština Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope - AIPCE 2011.
0
Skupština Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope - AIPCE 2011.
Seminar Vijeća za štampu
Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini svojim godišnjim izvještajem o postignućima u najboljem je svjetlu predstavilo BiH kao vodeću zemlju u regionu o pitanju primjene samoregulacije medija.
Teme ovogodišnje Skupštine Vijeća za štampu iz 30 zemalja Evrope, koje se održava u Moskvi, jesu narušavanje privatnosti, samoregulacija on-line medija i reguliranje komentara posjetilaca, javne ličnosti i izvještavanje medija.

Analizirane su dopune Kodeksa za štampu svih zemalja, u odnosu na on-line medije, i usvojen je zajednički standard, Aneks na Kodeks za štampu, koji se odnosi na on-line komentare, UGC-user generated contents.

Aneksom na kodekse za štampu strogo se odvajaju pravila koja se odnose na posjetitelje portala, od profesionalnih odredbi za novinare i urednike, pored činjenice da će poštivanje ovoga aneksa biti jednako obavezno.

Vijeće za štampu u BiH je u toku ove godine finaliziralo dopune Kodeksa za štampu BiH u odnosu na on-line medije i time je među prvima u Evropi postavilo samoregulacijska pravila za nove medije.

Posebna pažnja u diskusiji o legalnom statusu evropskih vijeća za štampu, posvećena je bh. skustvu praktične primjene Zakona o zaštiti od klevete i činjenici da sudije i tužitelji rado i redovno učestvuju na edukacijskim seminarima o slobodi štampe, Kodeksu za štampu i poštivanju člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

To je u Evropi jedinstveni primjer suradnje pravosuđa i samoregulacijskog tijela radi poboljšanja primjene ovog zakona i zaštite slobode novinarske profesije.

Trodnevna Skupština AIPCE-a u Moskvi bit će završena večeras obilježavanjem godišnjice ubistva novinarke Anne Politkovskaye, prikazivanjem filma „Gorki ukus slobode“ i diskusijom o položaju novinara u Evropi .

U subotu će članovi AIPCE-a, zajedno s novinarima lista Novaya Gazeta, posjetiti grob ubijene novinarke, saopćeno je iz Vijeća za štampu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: