Dok mu sude
90

Skupili se prododikovci u Istočnom Sarajevu, novi stranački skup u celofanu narodnog

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U sportskoj dvorani u Istočnom Sarajevu večeras je održan novi politički skup u znak podrške predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku kojem se sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Dodikova mašinerija i dalje sve pokušava predstaviti kao atak na entitet RS i njegove institucije i tako homogenizirati srpski narod u RS-u, iako se u suštini radi o suđenju protiv političara koji je prekršio Krivični zakon BiH, kao i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Skupu prisustvuju članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, narodni poslanici, SNSD-ovi ministri i parlamentarci s nivoa države Bosne i Hercegovine, čelnici grada Istočno Sarajevo i općina u sastavu ovog grada.

Tu su Staša Košarac, Srđan Amidžić, Sanja Vulić, Petar Đokić, Ljubiša Ćosić i drugi.

"Na narodnom skupu okupio se veliki broj građana iz opština Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije. Građani su jednoglasni u porukama da će Republiku Srpsku, zajedno sa svojim institucijama, svim demokratskim sredstvima braniti i odbraniti", izvještava Radio-televizija Republike Srpske.

No, potpuno je jasno da se ne radi o "narodnom" već o stranačkom skupu s obzirom da se sve dešava u organizaciji članova SNSD-a i njegovih pristalica.

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH.

Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti. Međutim, ukaz je objavljen u Službenom glasniku, a Miloš Lukić kao v.d. direktora ga je objavio nakon Dodikovog potpisa.