BiH
82

Skupa smrt: Ožalošćene porodice trebaju hiljade maraka za ukop najmilijih

Piše: A. P.
Godišnje u našoj zemlji umre više od 35.000 ljudi, a njihove porodice moraju pronaći način kako platiti sve troškove ukopa.

Samo za osnovni, tehnički dio sahrane ili dženaze u našoj zemlji potrebno je izdvojiti više od 1.100 KM, bez uračunatih usluga vjerskog obreda.

Kako je za Klix.ba objasnio koordinator u KJKP Pokop Šefik Vatreš, ukupna cijena zavisi od kovčega koji porodica pokojnika izabere, a ona se kreće od 1.100 do 6.000 KM. U ponudi njihovog salona je petnaestak vrsta kovčega koji koštaju od 300 do 4.500 KM.

"Usluge koje Pokop pruža su usluge sahranjivanja sa dovoženjem, korištenjem mrtvačnice, iskopom rake, te pet godina nadoknade za korištenje grobnog mjesta, koja iznosi 8,50 KM godišnje za jedno grobno mjesto, što je ispod svih cijena u okruženju", kazao je Vatreš te podsjetio da ovo preduzeće cijene svojih usluga nije mijenjalo od 15. maja 1995. godine.

Pokop upravlja sa devet aktivnih komunalnih grobalja - Bare, Lav, Sveti Josip, Sveti Marko, Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo, Sveti Mihovil, Stadion, Obad i Vlakovo.

"Na Vlakovu se sahranjuju i oni koji imaju osigurano grobno mjesto i oni koji nemaju, a na ostalih osam se ukopavaju osobe koje za života imaju rezervaciju ili imaju takozvana dubinska kopanja, naprimjer bračnih drugova", objasnio je Vatreš i dodao da za građane u stanju socijalne potrebe troškove u iznosu od 700 KM subvencionira Kantonalni centar za socijalni rad.

Rezervacija grobnog mjesta na Vlakovu sa pet godina nadoknade za održavanje košta 456,60 KM bez PDV-a. Cijena grobnih mjesta koje građani prodaju u oglasima dostiže i 4.000 KM.

Određene pogodnosti pri ukopu imaju građani koji su članovi nekog pogrebnog društva.

U Pokopnom društvu Jedileri, čiji je osnivač Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, godišnja članarina je 45 KM, a nakon prve godine članovi ostvaruju pogodnosti u vidu besplatne opreme i usluga kako bi se ukop organizovao na mezaristanu za koji se odluči porodica.

"Članovi stiču pravo na besplatnu kompletnu opremu - tabut, nasloni, bašluci, ćefini, objave u dvoje novina, prevoz na području Kantona, korištenje gasulhane, sav sitni pribor koji se koristi za kupanje i opremanje mejta. To je osnovni paket i on za osobe koje nisu naši članovi košta 588 KM, a za one koji su godinu dana članovi našeg pokopnog društva ove usluge su besplatne", rečeno nam je u Jedilerima uz naznaku da u ovu cijenu nisu uračunati troškovi grobnog mjesta.

U ovom pokopnom društvu navode da je članstvo dobrovoljno i da se isplati.

"Kad je recimo riječ o ukopu u Vlakovu, članovi samo doplate dio koji se odnosi na iskop rake i održavanje narednih pet godina, a to je 339 KM za usluge KJKP Pokop", kazali su iz Jedilera.

Ukoliko žele vjerske usluge, srodnici moraju lično otići u institucije vjerskih zajednica ili crkve i dogovoriti ispraćaj, te i te usluge platiti.

Podsjetimo, prosječna netoplata u našoj zemlji krajem prošle godine iznosila je 834 KM, a broj nezaposlenih osoba premašio je 547.000.