BiH
1k

Skup u Sarajevu: "Muslimani se tretiraju kao insekti čije mrtve glave više niko ne broji"

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva održan skup povodom smrti troje studenata islamske vjeroispovijesti koji su prije nekoliko dana ubijeni u svom stanu u Sjevernoj Karolini. Organizatori skupa su pripremili i performans kojim su nastojali ukazati na nepravedan tretman koji muslimani imaju u javnosti i medijima.

Podsjećamo, troje studenata, Deah Shaddy Barakat (23), Yusor Mohammad (21) i Razan Mohammad Abu-Salha (19) ubijeni su hicima u glavu, a njihova se ubistva upoređuju sa napadom na redakciju francuskog lista Charlie Hebdo. Ono šo se pak zamjera medijima jeste nedovoljno izvještavanje o ovoj tragediji, nepravedan tretman muslimana u medijima, kao i dvostruki standardi kad je u pitanju izvještavanje o zločinima.

Skup podrške organizovale su bošnjačke nevladine organizacije Asocijacija za kulturu, sport i omladinu i udruženje Svitanje iz Sarajeva, a Ismet Bećar ispred ovih organizacija za Klix.ba govori kako je sasvim jasno da dva događaja, onaj u Parizu i ovaj u SAD-u nemaju jednak tretman ni u javnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Tragične situacije koje više niko ne spominje

"Naš cilj danas nije da govorimo o onome što svi znaju, a to je tretman koji muslimani imaju u medijskom javnom prostoru, pogotovo nakon 11. septembra. Tretirani su kao polumajmuni, kao biološke činjenice, insekti čije mrtve glave više niko ne broji", kazao je Bećar, te dodao kako je cilj njihovog okupljanja skretanje pažnje na to da bi sve žrtve trebale biti jednake i da neke ne mogu i ne smiju biti "jednakije" od drugih.

"Mi u Bosni i Hercegovini imamo tragične situacije koje su medijski markirane i kojima se svake godine posveti pažnja i što je jako dobro, ishodovale su sudskim procesima. No, s druge strane imamo i tragične situacije koje odavno više ni ko ni ne spominje. Malo ko se sjeća Melihe Durić, ubijene maloljetnice u Vlasenici, Murata Badića, Bošnjaka koji je ubijen u Banjoj Luci, niti Magdija Dizdarevića koji je ubijen u Mostaru", navodi Bećar.

On smatra kako bi mediji morali jednako tretirati ove tragične situacije, kako bi doprinijeli sudskom epilogu, afirmaciji ljudskih prava i demokratizaciji bh. društva.

Poruka muslimanima: Ne posežite za emotivnim izljevima bijesa

"Ono što je posebno važno jeste da današnje okupljanje predstavlja poruku za muslimane da u odbrani islama i islamskih vrijednosti ne posežu za emotivnim izljevima bijesa, a pogotovo nasilja i da svoje vrijednosti brane aktivnom participacijom u društvenim procesima. Zato će im trebati dvije stvari koje oni izgleda ne vole – znanje i odgovornost", poručio je Bećar.

Istakao je kako im nije bitna brojnost skupa, već slanje poruke, koja je "obaveza civilnog sektora" i segment ljudskih prava koji je, smatra Bećar, važniji od, primjerice, borbe za prava LGBT populacije.

"Pravo na život i imovinu u ovom trenutku je prioritetnije od ljudskog prava na izbor vašeg ljubavnog partnera o čemu mi u BiH s velikom pažnjom govorimo u posljednje vrijeme. Dakle, mi imamo Imada al Husina koji je sedam godina pritvoren bez procesa i optužbe, kao i Fatu Orlović kojoj je uskraćeno jedno od temeljnih ljudskih prava, prava na imovinu. Naš odnos prema ljudskim pravima u BiH je prilično licemjeran i ova akcija ima za cilj skrenuti pažnju na taj problem", zaključio je Bećar.