Okupljanje političara
0

Skup u Butmiru počinje zajedničkom večerom

SRNA
Kamp u Butmiru
Kamp u Butmiru
Predstavnici EU i SAD i lideri osam političkih stranaka iz BiH trebalo bi da večeras u Butmiru, kod Sarajeva, počnu razgovore o temama čije je rješavanje neophodno za zatvaranje OHR-a i napredak BiH ka EU i NATO-u, najavili su ambasadori SAD Charles English i Švedske Bose Hedberg.

Predstavnicima stranaka iz RS nije poznato o čemu će se razgovarati na sastanku u Butmiru.

Premijer RS Milorad Dodik ponovio je stav da RS ne treba da učestvuje u ustavnim promjenama, ako njih modeliraju stranci, kao i da nema potrebe da se mijenja Ustav, jer je on derogiran raznim pojedinačnim reformama u prošlosti, koje su nelegitimne i dovele  do prenosa nadležnosti na nivo BiH. 

Partija demokratskog progresa učestvovaće u razgovorima na Butmiru koje organizuju EU i SAD, a stranku će predstavljati potpredsjednici Branislav Borenović i Slobodan Nagradić.  

"Predsjedništvo i Izvršni odbor PDP-a zauzeli su poznate stavove ove stranke da niko nema mandat da bilo šta radi protiv interesa RS i Dejtonskog mirovnog sporazuma i taj stav će biti prezentovan na sastanku u Butmiru", rečeno je Srni u PDP-u. 

Lider Demokratske partije Dragan Čavić na sastanak neće ići.

Iz SDA naglašavaju da je na sastanku moguć konsenzus, a predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da će se razgovori vratiti na temu aprilskih ustavnih reformi.
U SDP-u BiH su, navodno, već vidjeli prijedlog dokumenta za sastanak i  nisu zadovoljni onim što je pripremljeno i što nazivaju radnim papirom. Oni su za suštinske, a ne za kozmetičke promjene. 

Stranka za BiH smatra da je ustavnim promjenama potrebno eliminisati entitetsko glasanje. 

Pet stranka sa hrvatskim predznakom usaglasilo je  zaključke kako će sva druga rješenja koja bi značila neravnopravnost Hrvata sa druga dva naroda u BiH biti odbačena. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka pet  stranaka sa hrvatskim predznakom u BiH rekao je da suštinske promjene Ustava nisu moguće i da bi ponavljanje tzv. Aprilskog paketa bilo neozbiljno, jer je taj paket ustavnih promjena već propao u parlamentu BiH. 

Švedsko predsjedništvo EU, koje u Savjetu ministara vodi Karl Bilt, i Stejt department saglasni su da se problemi u zemlji mogu riješiti reformskim putem koji definišu EU i NATO.