Uz policijsko obezbjeđenje
0

Skup reisa Cerića u Tutinu bez incidenata

SRNA
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić danas je u Tutinu rekao da se "uvjerio da se u Srbiji krše prava muslimana" i najavio da će o tome informisati potpredsjednika SAD Josepha Bidena.

"O tome ćemo informisati sve svjetske sile, kao i potpredsjednika SAD, Josepha Bidena koji će ovih dana doći u posjetu balkanskim zemljama", rekao je Cerić, koji će se u 18.00 časova obratiti vjernicima u Sjenici.

Cerićev govor u Tutinu praćen je zvižducima grupe vjernika koja podržava Adema Zilkića, reisa Islamske zajednice Srbije, koja se oštro protivila dolasku Cerića u Sandžak.

Skup vjernika u Tutinu danas je protekao bez incidenata uz veliko policijsko obezbjeđenje. Policija je čuval područje oko džamije, a detaljno su kontrolisana sva vozila koja su ulazila u grad.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Zukorlić rekao je da "ponekad nisu potrebne riječi da bi se nešto saopštilo, jer slika Tutina sa kordonima policije govori više od riječi".

"Bošnjaci u Sandžaku imaju svoje vodstvo i neće prodati vjeru za večeru", rekao je Zukorlić dodajući da na silu neće odgovarati silom, jer su "ekstremisti ti koji su slabi".

Portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović izrazio je zadovoljstvo time što je veliki broj vjernika došao da pozdravi reisa Cerića.

"Jako nam je drago da se nisu ostvarile krvave prognoze, bivšeg tutinskog imama Adema Zilkića", rekao je Šaćirović.

Cerić, koji će u Sandžaku boraviti do srijede, 20. maja, jutros je sa delegacijom Rijaseta u BiH posetio Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u Novom Pazaru gdje se sastao sa glavnim muftijom Zukorlićem, a potom i sa predstavnicima organa i ustanova Islamske zajednice u Srbiji, odnosno imamima, predstavnicima obrazovnih i drugih ustanova i institucija, koje deluju u okviru Islamske zajednice u Srbiji.

Zilkić je ranije u pismu upozorio da njegova posjeta može da ima "krvav epilog" i ocijenio da je Cerić učešćem na Objediniteljskom saboru Islamske zajednice u Novom Pazaru, u martu 2007. godine, doprinio produbljivanju podjela među vjernicima.

Islamsku zajednicu u Srbiji predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić. Njene pristalice za vrhovnog poglavara smatraju reis- ul -ulemu Mustafu Cerića, a Sarajevo za duhovni centar i sandžačkih muslimana.

Islamska zajednica Srbije formirana je prije par mjeseci, okrenuta je prema Beogradu. Za njenog vrhovnog poglavara, reis u ulemu, izabran je tutinski imam Adem Zilkić, raniji vjerski službenik Mešihata, koji je predvodio Zukorlić.

Od formiranja dvije islamske zajednice u Sandžaku do danas desilo se više učestalih incidenata, prije svega, zbog nastojanja vjerskih lidera da dobiju prevlast nad vjernicima, džamijama, vakufskom imovinom.

U sukobima je bilo i nekoliko povrijeđenih vjernika, a u incidentu ispred Altun-alem džamije, u novembru 2007. godine, povrijeđen je i jedan policajac.