"Svi smo mi Sakib"
2.8k

Skup podrške Mahmuljinu u Zenici: Žrtva ne može biti zločinac

E. M.
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici organizovan je skup podrške Sakibu Mahmuljinu zbog nepravomoćne presude od 10 godina zatvora jer nije spriječio ratne zločine na području Vozuće i Zavidovića.

Više stotina boraca i građana Zenice, kao i drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića kako bi Sudu BiH poručilo da Sakib Mahmuljin nije sam te da je njegova presuda neprimjerena u odnosu na presude zločincima za dokazane genocide.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Izjednačavanjem krivice se dezavuišu zločini u Srebrenici, etničko čišćenje u Vozući i Istočnoj Bosni, ubijanje djece u Sarajevu i Prijedoru, kao i širom BiH. Pravda nije zadovoljena u bezbroj primjera, posebno kada je riječ o Mahmuljinu i kada se govori o prvostepenoj presudi. Nadamo se da će pravda biti zadovoljena i da žrtva ne može biti zločinac", kazao je pukovnik Haris Ćatić, jedan od ratnih komandanata zavidovićkih brigada.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

S druge strane poručili su i da je presuda Sakibu Mahmuljinu u odnosu na presudu Biljani Plavšić, koja je osuđena na 11 godina zatvora za dokazani genocid, apsurd.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Predsjednik Organizacije dobitnika najvećih ratnih priznanja Alija Redžić je kazao da se, ne potcjenjujući žrtvu, u ovom slučaju u odnosu na druge ipak radilo o 52 vojnika.

"Ovdje sve treba dobro ispitati. Po Bosni i Hercegovini imamo grobnice u kojima po 800-900 ubijenih ljudi, kao i presudu prema kojoj je Biljana Plavšić osuđena za genocid jednako kao neko za 52 vojnika. Ovo nije dobro, ljudi", poručio je Redžić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

S današnjeg skupa poručeno je da se daje podrška Sudu BiH koji treba saslušati sve svjedoke, koji neće imati različita svjedočenja, te da presuda u konačnici treba biti čista bez uplitanja politike.