Zenica
0

Skup podrške bivšim radnicima Robne kuće "Bosna"

FENA
Sa jučerašnjeg okupljanja (Foto: Arhiv)
Sa jučerašnjeg okupljanja (Foto: Arhiv)
Više od stotinu građana okupilo se danas u 12 sati ispred robne kuće "Bosna" u Zenici, dajući podršku grupi od 40-ak bivših radnika ovog preduzeća koji sedmi dan protestuju u objektu robne kuće i traže uvezivanje radnog staža, isplatu plata i otpremnina.

Predstavnici nevladinih organizacija koje su se uključile u pripremu skupova podrške bivšim radnicima Robne kuće "Bosna", pozvali su visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića i druge bh. političare da spriječe pljačku bh. imovine.

"Danas ćemo uputiti pismo Inzku u kojem ćemo ga informirati o kriminalnim radnjama koje su pratile privatizaciju objekata Robnih kuća "Beograd" i drugih. Pozivamo SIPA-u koja ima svu potrebnu dokumentaciju da reaguje i riješi ovaj slučaj", rekao je predsjednik Udruženja "Eko pokret" Hasan Kreho.

Na skupu je pročitan telegram podrške Srđana Dizdarevića, predsjednika Helsinškog komiteta u Bosni i Hercegovini, u kojem se navodi da bi na Trgovačkom sudu u Beogradu do 22. januara trebala biti donesena presuda kada je u pitanju spor o vlasništvu nad objektom koji je do 1992. bio u sastavu preduzeća Robne kuće "Beograd".

Okupljanje je proteklo bez incidenata.