BiH
0

Skup o načinima unapređenja suradnje policije, tužitelja i sudova u borbi protiv korupcije i kriminala

FENA
Policijska misija EU, zajedno s Uredom tužiteljstva BiH, Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV) i SIPA-om organizirala je danas na Ilidži kod Sarajeva dvodnevnu konferenciju predstavnika policije i zvaničnika pravosudnih organa BiH, a sudionici se bave načinima unapređenja komunikacije i suradnje između policije, tužitelja i sudova s naglaskom na učinkovitiju borbu protiv kriminala i korupcije.

Šef Policijske misije EU u BiH brigadni general Vincenzo Coppola ocijenio je da suradnja između policije i tužiteljstava ide u pravom smjeru.

Istaknuo je da je zahvaljujući konferencijama, poput ove koju su danas organizirali, i raznim drugim naporima koji se ulažu, suradnja policije i tužilaštava postala manje birokratska a više operativna.

"Smatram da smo na pravom putu. Ono što je potrebno uraditi je da se ovakvi vidovi skupova institucionaliziraju da bi se suradnja dovela na pravi put. Čak i sad mogu reći da je suradnja dobra. Policija i tužitelji surađuju, razgovaraju, razmjenjuju informacije. Uskoro ćemo biti blizu onome što želimo postići a to je bliska suradnja," kazao je Coppola.

Pravni savjetnik u kabinetu visokog predstavnika Drino Galičić kazao je na otvaranju skupa da OHR policiju i tužitelje smatra zajedno važnim dijelom sektora pravde i da ih podržava u sveukupnom nastojanju tog sektora da se osnaži u borbi protiv kriminala naročito organiziranog te ratnih zločina i korupcije.

"Napori koji su učinjeni tokom posljednjih godina doveli su do opipljivih rezultata u sektoru pravde. Međutim, tek smo prešli dio puta i mnogo toga još treba postići. Ono što u ovakvim uvjetima mora da nastojimo postići, bez obzira na trenutne organizacijske manjkavosti, jeste povjerenje građana u pravosuđe. Bez njega, i svaki savršeno organiziran pravosudni sistem, ne znači mnogo", kazao je Galičić.

Prema riječima zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića postojeće zakonodavstvo omogućava dobru suradnju policije i tužiteljstva, ali još nisu adekvatno riješena pitanja koja se tiču timskog rada, koordinacije, dogovaranja policije i tužiteljstava, obostrane profesionalizacije i specijalizacije i materijalno-tehničke podrške. "Ova konferencija ima za cilj i adresirati sve ove probleme kako bi reforma imala pravi učinak", istaknuo je on.

Predsjednik VSTV-a Branko Perić kazao je da je za VSTV od izuzetne važnosti izgradnja tužiteljske organizacije te istaknuo da bi na ovom skupu svi sudionici trebalo zajedno da razmotre ključna pitanja suradnje i koordinacije.

"Ne možemo se pohvatili velikim rezultatima kad je u pitanju borba s organiziranim kriminalom, korupcijom i najtežim oblicima privrednog kriminala. U prošloj godini imali smo samo pet posto slučajeva privrednog kriminala i korupcije," kazao je Perić.

On je istaknuo i to da iskustva pokazuju da suradnja između tužiteljstava i policije nije uvijek zadovoljavajuća te naglasio da se moraju izgraditi odnosi povjerenja, suradnje i profesionalnog uvažavanja.

Konferencija nastavlja rad i sutra.