Ima li ljevica snage
322

Skup DF-a u Tuzli: Dosta je strančarenja i politikanstva, počnimo izgradnju države

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli večeras je održan javni skup Demokratske fronte (DF) koju predvodi Željko Komšić, a tom prilikom je poručeno da se BiH nalazi u izuzetno teškom položaju te da je potrebno politiku vratiti klasičnoj ljevičarskoj ideji, odnosno da svi moraju biti u službi onih koji su pogođeni lopovlukom, bahatošću, kriminalom i svojim socijalnim i ekonomskim statusom.

Skupu u Tuzli pod geslom "Trenutak istine" je prisustvovao veliki broj simpatizera i članova DF-a, a Kantonalni odbor ove stranke u Tuzlanskom kantonu od večeras je bogatiji za 1.769 novih članova.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je istakao da se iz Tuzle šalju dvije poruke koje su vezane jedna za drugu.

"Prva poruka se tiče budućnosti BiH. Čini mi se da BiH od završetka rata do danas nije bila u težoj situaciji, računajući sve ono što se dešava u samoj BiH i oko nje. U drugoj poruci valja se vratiti nečemu što je klasična ljevičarska, socijalna i socijaldemokratska ideja. Svi bi trebali biti u službi onih koji su pogođeni nepravdom u BiH, a takvih je previše. Pogođeni su nepravdom razne vrste – lopovlukom, bahatošću, kriminalom, svojim socijalnim i ekonomskim statusom", istakao je Komšić.

Nakon lošeg izbornog rezultata na nivou TK 2016. godine u kantonalnom odboru DF-a desile su se određene promjene, koje su na kraju rezultirale da ovaj odbor, prema ocjeni Komšića, postane najjača politička organizacija u BiH.

"Na nivou Tuzlanskog kantona, kantona koji je prirodno mjesto socijaldemokratije i DF-a, mi smo uspjeli da dobijemo samo devet vijećnika u općinskim vijećima. To je po meni porazno i zahtijevalo je akciju koja je za neke možda radikalna, ali mi smo iz početka morali praviti novu stranačku strukturu. Danas, po meni u TK imamo najjaču organizaciju u DF-u, ali i najjaču političku organizaciju u BiH", naveo je Komšić.

Rekao je da kantonalna organizacija u Tuzli svakodnevno radi na terenu te je otvorena prema građanima.

"Imaju logiku koju ja svesrdno podržavam i na tom načinu rada sam im nekoliko puta čestitao. Oni ne čekaju da im ljudi sami dođu, već idu prema njima. To daje rezultat i ubjeđenja sam da će na izborima koji idu biti pobjednička priča, barem u TK", potcrtao je Komšić.

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a TK Zlatan Begić je istakao da je u proteklom periodu u ovom kantonu napravljena moćna politička organizacija kojoj se večeras zvanično pridružilo 1.769 novih članova koji su aktivno uključeni u mjesne odbore te općinske, gradske i kantonalnu organizaciju.

"To je nova snaga koju smo uspjeli skupiti i uključiti aktivno u stranačke strukture DF-a u TK. To nam daje za pravo da već sad možemo reći da smo najorganiziranija i najjača politička organizacija u TK. Već sada smo u kapacitetu da odgovorimo na vrlo ozbiljne zahtjeve, među kojima je i vođenje ove države", rekao je Begić.

Dodao je da ovaj odbor nastavlja s radom na terenu i u narednom periodu.

"Naš narod hoće da radi, ali je bio zapušten sve ovo vrijeme. Plan je da se što bolje pripremimo za izbore, ali i ono što dolazi poslije. Ubjeđeni smo da ćemo biti pobjednička stranka na izborima i da ćemo konačno nakon 25 godina započeti sa izgradnjom države. Ovdje je bilo puno strančarenja i politikanstva, a sada je vrijeme za promjene", potcrtao je Begić.

S druge strane, na području TK jučer je potpisan sporazum o saradnji između kantonalnih odbora Socijaldemokratske partije i Naše stranke u TK, a Komšić je kazao da je to stvar dviju stranaka, naglasivši da DF ima svoju liniju kojom ide.

"Imamo poprilično jaku organizaciju u TK i računamo na dobar rezultat. Svakako da saradnja s Našom strankom, SDP-om i ne znam u kakvom stanju je ovdje Građanska stranka, podrazumijeva neku vrstu predizborne, a pogotovo postizborne saradnje. Na nivou BiH stav DF-a je da neće ići u tu vrstu predizborne saradnje", istakao je Komšić.

Svi kantonalni odbori SDP-a su predložili da aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović bude kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a Komšić je rekao da njemu, kao i svima drugima koji se pojave kao kandidati za spomenutu poziciju, želi sreću i uspjeh.

"Što se mene tiče mogu računati na korektan odnos u predizbornoj kampanji, te u toku samih izbora. Moja kandidatura ima isključivo veze s onim što radi Dragan Čović, HDZ i HNS, želim i osjećam potrebu da zaustavim tu politiku. Čini mi se da mogu", rekao je Komšić.

Rekao je i da bi bilo idealno da buduće Predsjedništvo BiH bude socijaldemokratsko.

"Ljevica mora imati snagu za takvo nešto. Alternative u ovoj zemlji nema, imate ljevicu takvu kakva jeste, ona se mora boriti da bude što bolja i da ima što više snage", zaključio je Komšić.