Spomenik ubijenoj djeci
0

'Skulptura podsjeća na muški spolni organ'

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Koordinatorica Nevladine organizacije "Dječiji pokret mira, ljubavi i prijateljstva" Djeca Sarajeva Ivana Mostarac saopćila je danas da roditelji djece ubijene tokom rata u Sarajevu, koji trenutno žive u Sarajevu i inozemstvu, nisu zadovoljni izgledom skulpture koja bi uskoro kao dio spomenika trebalo da bude postavljena u Velikom parku u znak sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva od 1992. do 1995., te traži da spomenik ne bude postavljen dok ne bude izmijenjen njegov izgled.

Na pres-konferenciji Mostarac je naglasila da je 1994. godine "Dječiji pokret za mir, ljubav i prijateljstvo", na čijem je ona čelu, inicirao ideju o izgradnji spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, ali da nisu zadovoljni sadašnjim izgledom skulpture koja ih podsjeća na muški spolni organ pa kao takva ima vrlo ružnu poruku za roditelje“.

Mostarac je reagirala i na mjesto na kojem je predviđeno da budu ispisana imena ubijene djece i naglasila da je "60 do 70 cm odignuto od zemlje neprimjereno za ispisivanje imena ubijene djece".

Smatra i to da je, u situaciji kad mnogi od roditelja ubijene djece teško žive, za spomenik izdvojeno previše novca. Mišljenja je i da je trebalo da skulptura bude izrađena od nekog postojanijeg materijala, a ne od stakla.

Saja Hasković, majka djevojčice ubijene tokom rata u Sarajevu, kazala je danas na pres-konferenciji da su roditelji ubijene djece puni tuge i bola, te u svoje ime kazala da staklena skulptura koja će biti postavljena u Velikom parku ne odaje na pravi način počast ubijenoj djeci.

I Muhamed Hasanović, predstavnik Udruženja sarajevskih Roma, izrazio je neslaganje s planiranim izgledom skulpture. Upozorio je na činjenicu da nema tačnih podataka o tome koliko je romske djece poginulo tokom rata u Sarajevu, te pozdravio napore NVO "Dječiji pokret mira, ljubavi i prijateljstva" na prikupljanju tih podataka.

Mostarac je kazala novinarima da raspolaže s oko 1.300 imena ubijene djece Sarajeva. Naglasila je da je u toku 2005. do 2007. od roditelja ubijene djece i svih općina u KS-u kao i rodbine ubijene djece dobijala podatke s dokumentacijom o svakom djetetu posebno.

"Originalnu dokumentaciju sa slikama i spisak ubijene djece poredan po abecednom redu predala sam lično prof. dr. Smailu Čekiću (Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava) ", kazala je ona.

Današnjoj pres-konferenciji, iako najavljeni, nisu prisustvovali, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica i Bajro Hodžić.