Krug 99
0

'Skrnavljenje demokratskih tekovina u Trebinju'

FENA
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 saopćila je danas da je "s gnušanjem primila vijest o crkvenom srednjovjekovlju ispoljenom u XXI stoljeća u Trebinju".

"Presuda vladike Grigorija, kojim je žigosao dva građanina - vjernika Srpsko-pravoslavne crkve u BiH, istaknute aktiviste nevladinog sektora Sekulovića i Stevovića, predstavlja nepojmljivo skrnavljenje demokratskih tekovina, na početku XXI stoljeća. To mračnjačko presuđivanje, pri čemu je vladika Grigorije i sudac i tužitelj i "porota", a pri čemu Stevović i Sekulović nemaju nikakva prava, pokazuje pravo lice vladike Grigorija o čemu bi se morala očitovati i vrhuška Srpsko-pravoslavne crkve u BiH", navodi se u saopćenju.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 ističe da ukupni ambijent u kojem živimo pokazuje i ovim "presuđivanjem" da se kotač vremena u BiH, nažalost svih njenih građana, vraća unatrag, dok cijeli svijet ide naprijed.

Krug 99 smatra da je krajnje vrijeme da se u BiH vjerski službenici vrate u vjerske objekte, a da se prestanu baviti politikom i manipulirati njome u svrhe osobne promocije i pomoći aktualnoj vlasti, navodi se u saopćenju što ga je potpisalo Predsjedništvo Kruga 99.