{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škrijelj: Pojedini profesori su dolazili potpuno pijani na fakultete, dužni smo urediti te odnose

Piše: Dž. L./Klix.ba
9.7.2018. u 20:50
206
182
Škrijelj: Pojedini profesori su dolazili potpuno pijani na fakultete, dužni smo urediti te odnose
206
Škrijelj: Pojedini profesori su dolazili potpuno pijani na fakultete, dužni smo urediti te odnose
Rifat Škrijelj (Foto: F. K./Klix.ba)
Nakon brojnih kritika profesora i studenata na donošenje kodeksa oblačenja i ponašanja na Univerzitetu u Sarajevu rektor ove ustanove Rifat Škrijelj kazao je za Klix.ba kako je potrebno urediti stanje na fakultetima za dobrobit svih. Kako kaže, zbog pijanih profesora i pojavljivanja na fakultetima u "odjeći za plažu" donošenje kodeksa smatra potrebnim.
Rektor Škrijelj nam na početku razgovora govori kako je u potpunosti uključen u proceduru donošenja kodeksa.

"Riječ je o dokumentu koji proizilazi iz novog Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo koji je stupio na snagu u septembru prošle godine. Univerzitet je dužan donijeti jedan takav dokument i mi smo pristupili tom poslu. Formirana je komisija koja je radila na tom dokumentu, sastavljena od akademskog osoblja i predstavnika studenata. Dokument je u fazi javne rasprave tako da svi članovi akademske zajednice, to jest nastavno osoblje i studenti, mogu dati svoje primjedbe na dokument. Nakon rasprave ćemo sumirati rezultate i kad budemo išli s tim dokumentom na sjednicu Senata UNSA, on će biti korigovan i urađen onako kako to odgovara akademskoj zajednici i studentima", kazao nam je Škrijelj.

Prema njegovom mišljenju, akademska zajednica i studenti moraju imati dokument kojim se uređuju elementi ponašanja na UNSA. Također dodaje kako na svakom drugom univerzitetu i u svim institucijama mora postojati takav dokument.

"Ukoliko želimo biti dio modernog i ozbiljnog evropskog akademskog prostora, moramo imati svako pitanje uređeno određenim dokumentima. To se od nas očekuje. Sva velika polemika koja se vodi oko kodeksa, potpuno je normalan proces kroz koji prolazi svaki dokument. Za mene je to potpuno normalna situacija", dodaje Škrijelj.

Na pitanje da li su studenti i profesori na fakultetima i akademijama u sastavu UNSA prešli granice lijepog ponašanja i pristojnog oblačenja, sarajevski rektor nam odgovara: "Imali smo različite oblike ponašanja i akademskog osoblja i studenata. Na primjer, pojedini članovi akademskog osoblja su, nažalost, dolazili potpuno u opitom stanju na nastavu. Studenti su na sjednicama Senata UNSA prijavljivali profesore koji prvo odu u neki ugostiteljski objekat, konzumiraju alkoholna pića u većim količinama i onda dođu na fakultete i drže predavanja. Imali smo slučajeva da su se i naši studenti na nekim fakultetima ponašali slično. Mi smo kao akademska zajednica dužni urediti te odnose. Kada je riječ o odjevanju i fizičkom izgledu studenta i onih koji ih obrazuju i vaspitavaju, također smo imali slučajeve neprimjerenog oblačenja u prošlosti, kao i sada. Imamo slučajeva da članovi akademskog osoblja i studenti dolaze na fakultet kao da su krenuli na plažu, poluodjeveni. To se događa pred našim očima".

Rektor UNSA ističe kako ipak postoje stvari koje je potrebno izbaciti iz predloženog teksta kodeksa ponašanja i oblačenja.

"Ne bih se konkretno referirao, sačekat ćemo na sve primjedbe. Postoje tu određena pretjerivanja jer kad kažete da neko ne smije nositi napadnu šminku, to je previše opisna stvar. Ko će i na osnovu kojih kriterija kazati koja je šminka napadna, a koja nije. Ima stvari u dokumnetu koje mogu biti zloupotrebljene i ja imam ozbiljnih upozorenja pojedinih članova akademske zajednice. Do mene stižu ozbiljne primjedbe. Jučer mi je profesor Akademije scenskih umjetnosti, jedan vrlo ozbiljan čovjek, vrlo iskreno rekao neke potpuno opravdane primjedbe koje ću kao rektor, bez obzira što su mi rečene na ulici u slučajnom susretu, ozbiljno respektirati. Prmjedbe će do mene doći i u pisanoj formi i potrudit ću se kao rektor da kodeks ne iritira nikoga, a ostavi prostor akademskoj zajednici i studentima da znamo da smo institucija koja je unutar sebe te odnose uredila na prihvatljiv način. Nije nam cilj bilo koga iritirati i bilo šta raditi negativno, već nam je cilj da budemo jedna uređena sredina u kojoj se treba znati kakav student i profesor trebaju doći na predavanja. Pa ne može se dolaziti na fakultet kao na sportsko takmičenje. Ne može se ulaziti u kabinete u papučama i trenerkama, a imali smo takvih slučajeva. To su stvari koje su nas natjerale da donosimo ovaj dokument koji proizilazi iz zakona. Čak i da to nije zakonska obaveza, Univerzitet bi trebao biti uređena sredina u kojoj oblikujemo ličnosti korisne za ovo društvo. Ne vidim što bi to smetalo akademskom osoblju i studentima. Potpuno je normalno da imamo kodeks i da on bude u svom sadržaju usaglašen s akademskom zajednicom i studentima", istakao je sarajevski rektor.

Škrijelj na kraju govori kako smatra pozitivnom svaku kritiku na predloženi kodeks jer, kaže, sve kritike obavezuju one koji će donijeti ovaj dokument da njegovoj izradi pristupe odgovorno. Poručuje kako Univerzitet ni na koji način ne smije biti shvaćen kao ustanova koja radikalizira određene stvari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: