Medicinski fakultet
46

Škrijelj i UNSA kažnjeni sa 11.000 KM zbog poništavanja odluke o imenovanju Čavaljuge

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Univerzitet u Sarajevu, generalni sekretar UNSA Suvad Konaković i rektor Sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj kažnjeni su sa 11.000 KM zbog kršenja zakona prilikom poništavanja odluke o imenovanju Semre Čavaljuge za vršiteljicu dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA.

Kako nam je rečeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, u postupku usmjerenog inspekcijskog nadzora na Univerzitetu u Sarajevu 28. januara 2019. godine kantonalni prosvjetni inspektor utvrdio je i zapisnički konstatovao da prije donošenja odluke rektora Univerziteta u Sarajevu od 28. decembra 2018. godine, kojom se poništava odluka Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu od 24. decembra 2018. godine o imenovanju vršioca dužnosti dekana Medicinskog fakulteta prof. dr. Semre Čavaljuge, nije u pisanoj formi dato stručno mišljenje Generalnog sekretara Univerziteta u Sarajevu o zakonskoj usklađenosti predmetne odluke rektora Univerziteta u Sarajevu.

"Time je počinjen prekršaj iz člana 126. stav 2. Zakona o visokom obrazovanju, zbog čega je inspektor djelovao izdavanjem prekršajnog naloga za Univerzitet u Sarajevu u iznosu od 5.000 KM, rektora Univerziteta u Sarajevu u iznosu od 1.000 KM i Generalnog sekretara Univerziteta u Sarajevu u iznosu od 5.000 KM", potvrđeno je za Klix.ba u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.

Podsjećamo, nakon što je sredinom novembra prošle godine rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj suspendovao Semru Čavaljugu s pozicije dekanese Medicinskog fakulteta, Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na sjednici održanoj 24. decembra 2018. godine izabralo je Čavaljugu za vršiteljicu dužnosti dekanese.