|

Škrijelj: Formalno sam član SDA, Medicinskom fakultetu mogu ukinuti web stranicu

Škrijelj: Formalno sam član SDA, Medicinskom fakultetu mogu ukinuti web stranicu
49
Er. M.
26.7.2019. u 11:11
72
komentara
49

dijeljenja
1/10 Foto: D. S./Klix.ba
2/10 Foto: D. S./Klix.ba
3/10 Foto: D. S./Klix.ba
4/10 Foto: D. S./Klix.ba
5/10 Foto: D. S./Klix.ba
6/10 Foto: D. S./Klix.ba
7/10 Foto: D. S./Klix.ba
8/10 Foto: D. S./Klix.ba
9/10 Foto: D. S./Klix.ba
10/10 Foto: D. S./Klix.ba
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Šrijelj održao je konferenciju za medije na kojoj je bilo govora o Zakonu o visokom obrazovanju KS i Medicinskom fakultetu UNSA. Na Škrijeljevu konferenciju došla je i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.
Škrijelj je jučer najavio konferenciju za medije, a pored medija njegovom pozivu odazvala se i direktorica KCUS-a i profesorica na Medicinskim fakultetu UNSA Sebija Izetbegović zajedno sa šefovima pojedinih odjela na KCUS-u.

Inače, profesori na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i rektor UNSA već izvjesno vrijeme ne dijele isto mišljenje kada je riječ o izboru dekana Medicinskog fakulteta. Konferencija je bila posebno zanimljiva s obzirom na to da je Škrijelj član SDA, isto kao i Sebija Izetbegović, ali njih dvoje imaju totalno različita viđenja implementacije Zakona o visokom obrazovanju KS.

Nakon izbora nove vlasti u KS i izbacivanja SDA iz Vlade KS, Škrijelj je približio svoje stavove vladajućoj šestorki, a posebno političkoj stranici Narod i pravda na čijem čelu se nalazi Elmedin Konaković.

Rektor UNSA je rekao da je od 2018. do 2019. godine osnivač procijenio kako se s ovakvim sastavom Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu ne može funkcionisati.

"UNSA kategorično demantuje sve navode Medicinskog fakulteta koji su postavljani na njihovoj web stranici i koji se obrušavaju na UNSA, uključujući rektora, Senat i upravni odbor. To je nedopustivo ponašanje. Ono nije akademski i nije dobro. Javno upozoravam kao rektor da prestanete postavljati političke proglase preko infrastrukture UNSA", kazao je Škrijelj.

On je kazao da se, kada se postavi nešto na web stranici protiv Elmedina Konakovića, otvara prostor da predsjedavajući Skupštine KS tuži Univerzitet u Sarajevu. Kako kaže, sramota je da Medicinski fakultet u Sarajevu na web stranici objavljuje kako "rektor laže".

Škrijelj je kazao da je Medicinski fakultet UNSA ranije odbio postupati po naređenjima internog revizora te da je nakon toga on kao rektor zatražio inspekciju od osnivača. Istakao je da je sve dokumente proslijedio institucijama na postupanje te da je inspekcija utvrdila da je na plaće u 2018. godini potrošeno više od milion KM više nego je predviđeno.

"Još jednom, akademskim rječnikom i u tolerantnoj atmosferi pozivam kolegice i kolege s Medicinskog fakulteta da se svojim odlukama i ponašanjem vrate u okvire zakona. Time će biti otklonjeni svi problemi. Izaberite vršioca dužnosti dekana pa dekana i procesi idu svojim tokom. Ako bude krivičnih djela, odgovarat će oni koji su ih počinili", rekao je Škrijelj.

On je kazao da očekuje kako će profunkcionisati pravna država na primjeru Medicinskog fakulteta UNSA i da onaj ko ne poštuje zakon automatski ne poštuje državu i širi anarhiju.

Novinari su otvoreno pitali Škrijelja šta je uopće javni interes u "prepucavanjima" rektora i uprave Medicinskog fakulteta i to u momentima dok stanje na UNSA generalno nije zadovoljavajuće.

"Javni interes je poštivanje zakona i države. Niko se ovdje ne prepucava. Riječ je o nepoštivanju zakona i insistiranju rektora da se zakon poštuje", kazao je Škrijelj.

On je rekao da bi kao rektor mogao ugasiti web stranicu Medicinskog fakulteta UNSA, ali da to neće učiniti jer ta stranica služi profesorima i studentima.

Na pitanje da li su sva dešavanja na realaciji UNSA-Medicinski fakultet UNSA rezultat borbe za stolice, Škrijelj je odgovorio da o tome nema govora kada je riječ o njemu.

Novinari su na konferenciji za medije pitali Škrijelja da li će doći do komunikacije između dva tabora ocjenjujući da je sramotno sve što se dešava na UNSA.

"Postoji mogućnost kada je riječ o UNSA. Javno sam inicirao da razgovaramo s predstavnicima Medicinskog fakulteta. Ovog časa pozivam članove Vijeća Medicinskog fakulteta da zakažu sjednicu, da dođemo i riješimo sva pitanja", rekao je Škrijelj.

Škrijelj je rekao da rektor i dekani po Statutu UNSA nemaju pravo biti članovi rukovodstva političkih stranaka ili tijela stranaka. On je priznao da je "formalno član SDA", kao i član jednog od radnih tijela SDA.

"Rektor UNSA jeste član tog savjeta i formalno član SDA, jer ne smije biti suštinski. U savjetu ima članova koji nisu dio stranke, tamo ima uglednih naučnika. To je na Medicinskom fakultetu bilo predmet prozivanja mene. Neko je upadicom rekao što ne napustim, neka me pitaju tamo gdje treba da budem", rekao je Škrijelj.

Istakao je da on nije mentor nikome u politici, ali isto tako da nije štićenik bilo kakve politike.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...