BiH
0

Škrbić: Za smrt beba nisu krive vakcine

SRNA
Ranko Škrbić
Ranko Škrbić
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Ranko Škrbić demantovao je danas medijske napise prema kojima su bebe iz Istočnog Sarajeva i Doboja prije dvije godine umrle od vakcina, naglašavajući da se smrt beba ne može dovesti u vezu sa vakcinisanjem.

Škrbić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci istakao da napisi u medijima koji su se pojavili u posljednja dva dana najviše štete procesu imunizacije, ističući kako ništa nije urađeno u unapređenju zdravlja toliko efikasno kao što je primjena imunizacije za neka veoma teška oboljenja, koja su sada u velikoj mjeri i iskorijenjena.

"Ponovno pokretanje ove teme predstavlja dio antivakcione kampanje. O neophodnosti imunizacije najbolje govori epidemija zaušnjaka koja traje još od oktobra prošle godine i ne jenjava, a koju je prouzrokovalo nevakcinisanje djece tokom ratnih dejstava u BiH", naglasio je Škrbić. 

Prema njegovim riječima, posljedice zaušnjaka kod dječaka, odnosno rubeole kod djevojčica, mogu biti veoma ozbiljne, od steriliteta do posljedice za plod u kasnijoj trudnoći.

Škrbić je ponovio da su navedeni slučajevi imali sudski epilog u kojima je dokazano da vakcine nisu uzrok  smrti beba. 

Komentarišući zloupotrebu položaja direktora Bolnice za hroničnu psihijatriju Modriča Vojke Zec, Škrbić je osudio takav čin, te istakao da će na prvoj narednoj sjednici Vladi Republike Srpske  predložiti vršioca dužnosti direktora ove ustanove.

On je demantovao i napise u pojedinim medijima o tome kako u ovoj ustanovi radi samo jedan neuropsihijatar, naglašavajući  da u ovom trenu oko osam doktora na određeni način radi u Bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča.