Traži povećanje cijena cigareta
0

Škrbić: Trba zabraniti pušenje na svim javnim mjestima

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Ranko Škrbić rekao je da će tražiti drastično povećanje cijena cigareta u BiH i najavio da će sve aktivnosti resornog ministarstva u narednom periodu biti usmjerene na zabrani pušenje na svim javnim mjestima u Republici Srpskoj.

On je ocijenio da će veće cijene duhanskih proizvoda utjecati na rješavanje problema pušenja i dodao da Republika Srpska ima enormno niske cijene cigareta, sigurno najniže u Evropi.

Škrbić je rekao da Vlada RS sama ne može ništa da pokrene po tom pitanju, jer je politika cijena duhanskih proizvoda na nivou BiH.

"Lično ću insistirati kod ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića da zajedno nastupimo i predložimo drastično povećanje cijene cigareta od čega bi marku, dvije ili tri iskoristili za zdravstvene programe i tako pomogli onima kojima je to itekako potrebno", rekao je Škrbić novinarima u Banjoj Luci.

On je naveo da će naredne aktivnosti resornog ministarstva ići ka tome da se zabrani pušenje na svim javnim mjestima, dodavši da su mnoge zemlje suočene sa istim problemom i da Republika Srpska zajedno sa njima djeli sudbinu.

"Ako je jedna Turska uvela zabranu pušenja  u svim javnim objektima, koja ima najveći procenat pušača, onda nema razloga da to i mi ne uradimo", rekao je Škrbić.

On je rekao da je uvođenje poreza na nezdravu hranu druga mjera koju bi Republika Srpska trebalo da sprovede, jer su posljednja istraživanja Instituta za javno zdravstvo RS pokazala da su djeca predškolskog i školskog uzrasta u velikoj mjeri gojaznija u odnosu na period prije deset godina.
Škrbić je potvrdio da Ministarstvo zdravlja planira da inicira uvođenje posebnih taksi i poreza na brzu hranu, slatke napitke, s posebnim naglaskom na prodajna mjesta koja se nalaze u blizini škola.	

"Mora se djelovati energično i brzo kako bi imali zdravu naciju ukoliko nećemo da dočekamo 2030. ili 2050. godinu kada se smatra da će biti prepolovljen broj stanovnika u RS", rekao je Škrbić.

On je naveo da je o ovome već razgovarao sa ministrima za trgovinu i turizam RS Goranom Zlatković i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslavom Milovanovićem, ističući da se pod hitno nešto učiniti.