Trud se isplati
0

Škrbić: Najbolji studenti moraju biti prioritet društva

SRNA
Ranko Škrbić
Ranko Škrbić
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić poručio je da najbolji studenti moraju biti prioritet društva, te da se samo elitističkim pristupom može ići naprijed.

Škrbić je napomenuo da je tokom prethodnih pet godina najboljim studentima sa Medicinskog fakulteta ponuđen posao u zdravstvenom sistemu Republike Srpske, a da je većina zaposlena u banjalučkom Kliničkom centru.

On je istakao da je riječ o sjajnim doktorima, mladim ljudima punim entuzijazma.

"Želim da kao ministar, ali i kao profesor Univerziteta, pokažem da se trud isplati. Takvi ljudi vuku društvo i kompletan sistem u pozitivnom svjetskom pravcu", rekao je Škrbić nakon razgovora sa mladim ljekarima koji su, kao studenti sa najvećim prosjekom ocjena, zaposleni u Kliničkom centru Banja Luka.

Škrbić je istakao da je glavni cilj današnjeg razgovora sa mladim doktorima dogovor o daljoj edukaciji i obrazovanju u zemljama Evrope i svijeta.

Osvrćući se na sve češći odliv mladih stručnih kadrova, Škrbić kaže da se to dešava svugdje u svijetu i da je uvijek bilo da su neki dolazili, a neki odlazili.

Direktor Kliničkog centra Banja Luka Brano Topić rekao je da je tokom pet godina u ovoj zdravstvenoj ustanovi zaposleno pedesetak mladih doktora, studenata sa najvišim prosjekom ocjena.

"Računamo da ćemo sa tim kadrom, uz usmjeravanje za pojedine struke unutar Kliničkog centra, za nekoliko godina imati sjajne mlade stručnjake koji će nositi posao, edukovati nove kadrove", pojašnjava Topić, koji je zadovoljan radom mladih doktora.

On smatra da će za nekih šest do deset godina najboljim kadrovima pokriti sve klinike, zavode i službe u Kliničkom centru.

Doktor Andreja Figurek, koja je na Klinici za unutrašnje bolesti od decembra 2011. godine a na kraju studija imala je prosjek ocjena 9,59, kaže da je zadovoljna uslovima u Kliničkom centru gdje su mlade doktore medicine srdačno dočekale kolege.

"Očekuje se da svako od nas, dio svog staža, odnosno specijalizacije, odradi i u inostranstvu", rekla je ona.