Savjet vozačima
78

Skratite čekanje i sačuvajte živce: Pažljivo alternativnim putem zaobiđite gužvu u Vranduku

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nakon što su iz Cesta Federacije Bosne i Hercegovine informisali javnost o puštanju saobraćaja u obje trake u tunelu Vranduk II, ekipa portala Klix.ba obišla je alternativni pravac na kojem smo zatekli manje gužve, ali i brži način putovanja.

Radovi u tunelu Vranduk II još uvijek traju, a odvijanje saobraćaja jednom trakom naizmjenično bit će promijenjeno tek sredinom oktobra kada se očekuje puštanje saobraćaja kroz tunel u obje trake. Godišnji odmori te povećan priliv gostiju iz inozemstva na magistralnom putu M-17 napravit će još veće gužve, a ako tome prirododamo i visoke temperature, sigurno da je potrebno pronaći alternativni način putovanja.

Ovih dana, uporedo s radovima u tunelu Vranduk koje izvodi firma Hering, vrši se i rekonstrukcija alternativnog puta kroz zenička naselja Tetovo, Banlozi, Vranduk i Nemila.

U Nemili se trenutno završava asfaltiranje regionalnog puta čime će biti proširena cesta i omogućeno nesmetano kretanje vozila u oba smjera, dok se na dionici od tvrđave u Vranduku do Banloga na nekoliko lokacija vrši proširenje ceste, stavljanje podloge te asfaltiranje puta.

Uprkos asfaltiranjima ulaza u tunel, koja nisu dala željeni rezultat, čekanje pred tunelima traje od 30 do 90 minuta. S druge strane, alternativnim putem, bez većih zadržavanja ili s kraćim zadržavanjima od minut-dva, za samo 40 minuta uz sporiju i oprezniju vožnju moguće je proći dionicu Nemila - Zenica.

U narednim danima očekuje se završetak asfaltiranja ceste na alternativnom pravcu koji je namijenjen isključivo za putnička vozila, nakon čega će zadržavanja i na magistralnom putu M-17 i alternativnom pravcu biti kraća.