|

Škoro i Miloš oslobođeni optužbi za zločine na području Kiseljaka

Škoro i Miloš oslobođeni optužbi za zločine na području Kiseljaka
5
F
FENA
21.1.2015. u 18:04
2
komentara
5

dijeljenja
Škoro i Miloš oslobođeni optužbi za zločine na području Kiseljaka
Kantonalni sud u Novom Travniku oslobodio je Miroslava Škoru i Dalibora Miloša optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Kiseljaka 1993. godine.
Optužbe protiv Bosiljka i Ljubomira Dilbera su odbijene.

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku kratko je obrazložilo kako optužba nije dokazala činjenice koje su stavljene na teret optuženim.

Ranije, u fazi iznošenja dokaza odbrane, Sudsko vijeće prekinulo je izvođenje dokaza, jer je ocijenilo da se ne mogu dokazati djela navedna u optužnici.

Kantonalno tužilaštvo u Travniku je prije zaključenja dokaznog postupka priložilo izmjenjenu optužnicu u kojoj je odustalo od krivičnog gonjenja Bosiljka i Ljubomira Dilbera.

Kantonalno tužilaštvo prethodno je optužilo četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku za zločin protiv ratnih zarobljenika u junu 1993. godine u naselju Behrići nadomak Kiseljaka. Tom prilikom zarobljeni su i mučeni Ramo Hatidžić, Memsudin Planinčić i Vahid Klisura, koji je kasnije ubijen.

"Tužilaštvo će ići sa žalbom u ovom slučaju", kazala je kantonalna tužiteljica Sanja Hodžić.

Braniteljica optuženih Škore i Miloša, Branka Praljak izrazila je zadovoljstvo presudom.

"Zadovoljna sam presudom, ali bih voljela da su dokazi odbrane do kraja izneseni. Ali vijeće je već tada zaključilo da se optužbe ne mogu dokazati", rekla je braniteljica Praljak, javlja BIRN- Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...