|

Skoro 7.000 osoba se još uvijek vode kao nestali u BiH

Skoro 7.000 osoba se još uvijek vode kao nestali u BiH
31
Klix.ba
19.11.2015. u 15:06
15
komentara
31

dijeljenja
Skoro 7.000 osoba se još uvijek vode kao nestali u BiH
Povodom dvadesete godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK) poziva domaće institucije da pojačaju napore u rasvjetljavanju sudbine skoro 7.000 osoba i dalje nestalih usljed sukoba u Bosni i Hercegovini.
U isto vrijeme, MKCK apeluje na sve one koji imaju informacije o mogućim lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica da kontaktiraju nadležne organe.

U dvije decenije protekle od završetka sukoba, vlasti su uspjele da pronađu skoro 15.400 nestalih osoba, u najvećoj mjeri kroz proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka. Po evidenciji MKCK se međutim 6.955 osoba još uvijek vode kao nestale. Najveću prepreku njihovom pronalasku trenutno predstavlja nedostatak novih informacija o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica.

"Po međunarodnom humanitarnom pravu i pravu ljudskih prava, porodice imaju pravo da znaju šta se dogodilo sa njihovim nestalim članovima. Ovo pravo mora biti poštovano", rekao je Željko Filipović, šef Delegacije MKCK u Sarajevu. "Prošlo je već dvadeset godina i pronaći nestale je važno kao nikada do sada".

Države imaju primarnu odgovornost da pronađu nestale osobe i pruže podršku njihovim porodicama. U skladu sa svojim mandatom i Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, MKCK kroz angažovan dijalog podsjeća vlasti i institucije u Bosni i Hercegovini na njihovu dužnost. MKCK izražava i zabrinutost manjkom napretka vezanog za osnivanje Fonda za finansijsku podršku porodicama nestalih, koji je propisan Zakonom o nestalim osobama BiH.

MKCK i dalje prati proces traženja nestalih i pruža podršku institucijama u Bosni i Hercegovini, kao što je Institut za nestale osobe. Isto tako nastoji da se osigura puna provedba Zakona, kao i stvaranje pravnog okvira koji bi omogućio da porodice ostvare svoja prava na čitavom području države bez diskriminacije. Zajedno sa svojim partnerima, naročito sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH i udruženjima porodica nestalih osoba, MKCK također intenzivira psihosocijalnu podršku porodicama nestalih i ukazuje na njihove potrebe.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...