Raseljene osobe
2

Skoro 3.000 porodica u BiH dobilo je kuću ili stan: Uloženo 63 miliona eura

I. M.
Kroz Regionalni stambeni program u Bosni i Hercegovini, 2.778 porodica ili 9.000 osoba je dobilo kuću ili stan čime je okončan dugogodišnji period njihovog raseljenja.

U obnovu i izgradnju uloženo je 57,5 miliona eura donatorskih sredstava, a država je na to pridružila 5,6 miliona eura, što znači da je ukupna cijena koštanja 63,1 milion eura.

Vođenje projekta povjereno je Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a implementacija se odvijala putem resornih institucija u entitetima i Brčko distriktu. Projekat je implementiran širom BiH, na području 104 od ukupno 143 općine i grada, što čini oko 70 posto administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH. Sa svim lokalnim zajednicama uključenim u potprojekte RSP potpisani su sporazumi o saradnji, što ih čini sastavnim dijelom implementacione strukture.

"Ovaj kompleksan provedbeni mehanizam svjedoči ne samo o složenosti zadatka koji se trebao provesti, nego i o ozbiljnosti i odgovornosti sa kojom je Bosna i Hercegovina pristupila provedbi ovog značajnog projekta. Za projekat u BiH zaprimili smo 26.500 porodičnih prijava onih koji žele da se vrate i onih koji žele da se integrišu u lokalnim zajednicama u BiH od čega smo po propisanim kriterijima birali najranjivije korisnike", kazali su iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, koje je zaduženo za organizaciju Završne konferencije Regionalnog stambenog programa zakazanu za 29. novembra u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Završna konferencija je prilika da se predstave rezultati i postignuća kroz projekat koji je regionalnog karaktera i vođen je na osnovu ratifikovanog međunarodnog sporazuma. Kako pojašnjavaju iz Ministarstva, to mu je dalo posebnu težinu, jer su povezane srodne institucije iz četiri zemlje regiona.

"Specifičnost projekta leži u tome što je implementiran paralelno u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Provedene su opsežne prekogranične provjere korisnika, uspostavljena neraskidiva institucionalna povezanost kolega koji su radili na ovom projektu. Institucije države ovim su pokazale svoj kredibilitet, odgovornost i povjerenje s obzirom da su donatori povjerili novac državi putem Fonda za povratak", rekli su iz Ministarstva.

Sutrašnja konferencija okupit će brojne zvanice iz diplomatskog kora, učesnike implementacije projekta, te goste iz međunarodnih i domaćih institucija i organizacija. Domaćin skupa je ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.