BiH
0

Skoplje: Susret Radmanović - Gruevski

FENA
«Bilateralna i regionalna saradnja su najbolji način razvijanja dobrosusjedskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana«, konstatirali su tokom sinoćnjeg susreta u Skoplju predsjednik Vlade Republike Makedonije Nikola Gruevski i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovomici su također bili saglasni u ocjeni da je nivo ekonomske razmjene dviju zemalja veoma mali, pri čemu BiH ima značajan debalans. Stoga bi se već u narednim mjesecima, nakon formiranja Vijeća ministara u BiH, trebali intenzivirati odnosi dviju vlade i dviju vanjskotrgovinskih komora.

Također, susreti bi privrednika trebalo da postanu ustaljena praksa u međusobnoj komunikaciji. Intenziviranje saradnje znatno ubrzava učlanjenje BiH u CEFTA-u.

Razmijenjena su i mišljenja o toku reformskih procesa u oblasti porezne politike, sudstva, katastra te o mogućnostima i uvjetima stranih ulaganja u BiH, odnosno Makedoniju.

Predsjedavajući Radmanović i premijer Gruevski su istakli principijelan stav o rješavanju pitanja statusa Kosova. To se pitanje treba rješavati u dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje međunarodne zajednice, bez većih tenzija, na civiliziran i miran način, tim prije što su i BiH i Makedonija čvrsto opredijeljene za učlanjenje u evroatlantsku uniju i NATO.

Premijer Gruevski je u svojstvu domaćina upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o pripremama za sigurnosni forum koji će biti održan u Ohridu u junu.

Na kraju dvodnevne zvanične posjete Republici Makedoniji, predsjedavajući Radmanović se susreo sa suprugom bivšeg predsjednika Vilmom Trajkovski i položio vijenac na grob bivšeg predsjednika Borisa Trajkovskog, saopćeno je.