{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skopje: Izvinjenje žrtvama režima 1945.-1990.

F
11.4.2006. u 10:15
0
0
Skopje: Izvinjenje žrtvama režima 1945.-1990.
0
Skopje: Izvinjenje žrtvama režima 1945.-1990.
Sobranje Makedonije usvojilo je Deklaraciju kojom se država izvinjava žrtvama represije režima od 1945. do 1990. godine, a donošenje dokumenta potaknuto je Rezolucijom Vijeća Evrope o osudi komunizma za zločine protiv čovječnosti.
Rezolucija Vijeća Evrope u Makedoniji je izazvala ozbiljnu polemiku: ljevica smatra da bi osuda komunizma negirala makedonsku državnost stečenu upravo u tom režimu dok desnica smatra da bez osude bivšeg režima ne može biti nacionalnog pomirenja.

Polemika je ipak, u ime evropskih integracija, rezultirala donošenjem Deklaracije koja sadrži izivnjenje žrtvama komunizma. No dio javnosti i dalje smatra da je time učinjen tek minimum u osudi bivšeg režima.

Prema povjesničaru dr. Zoranu Todorovskom primjerice broj progonjenih i zatvaranih građana nakon Drugog svjetskog rata u Makedoniji iznosi oko 50.000. Samo u depoima Službe državne sigurnosti nalazi se oko 36 hiljada dosjea građana koji su bili osuđeni na montiranim procesima ili bez presude zatvarani a neki i streljani samo zato što su imali različita politička uvjerenja od službenih. Među osuđenima bili su uglavnom intelektualci, studenti i srednjoškolci, a na nekim obnovljenim procesima u novije vrijeme sudovi, zbog navodnog nedostatka dokaza ne poništavaju stare presude.

Istu Deklaraciju, koju je Sobranje donijelo, opozicija je predložila već 1995. godine no tadašnja većina zastupnika Socijaldemokratskog saveza koji je i danas na vlasti nije je prihvatila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: