{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Školska oprema iz Slovenije u bh. školama

4.2.2015. u 11:58
64
10
Školska oprema iz Slovenije u bh. školama
64
Sredinom maja 2014. veliki dio Bosne i Hercegovine zahvatile su poplave koje su oborile rekord u zadnjih 120 godina. Zavod Krog se zajedno sa slovenačkim nevladnim organizacijama uključio na prvi odaziv poziva u pomoć. Poslano je više od 146 tona hrane, odjeće, sanitarnog materijala, lijekova, alata, madraca, te sredstava za domaćinstvo.
Sa novom školskom godinom stanovništvo se suočilo sa novim problemom - bili su potrebni oprema i inventar za neometan početak školske nastave, koji su u poplavama uništeni.

Zavod Krog i društvo Sezam su u julu 2014. poslali prvi kamion školskog inventara u Osnovnu školu "Maglaj".

Priča o pomoći se tu nije završila. U novembru 2014. Zavod Krog je uz pomoć slovenačkih škola (Srednja škola za metalurgiju iz Kopra, Đački dom Celje, OŠ Livade iz Izole, OŠ Sečovlje, OŠ Koper, OŠ Dekani, Italijanska OŠ Koper, OŠ Škofije, OŠ Vide Pregarc Ljubljana, OŠ Šentvid Ljubljana, Srednja tehnična i stručna škola Ljubljana) poslao kamion pomoći školskog inventara i računarske opreme u 11 osnovnih i srednjih škola te vrtića u BiH (OŠ Nemila, OŠ Fajtovci, OŠ Skender Kulenović (Donji Kamengrad), Gimnazija Sanski Most, Dječiji vrtić Dječija radost (Sanski Most), OŠ Hasan Kikić (Sanski Most), OŠ Humci (Čelić), OŠ Kovači (Zavidovići), OŠ Maglaj, OŠ Branko Ćopić (Prijedor), OŠ Mahala). Akciji se pridružio i koordinator Socijalni fond "Berićet" Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

U okviru projekta "Škola u prirodi", kojeg finansira Ministarstvo za obrazovanje, znanost i sport Republike Slovenije, pod koordinatorstvom Centra za školske i van školske aktivnosti u Sloveniji u školskoj godini 2104./15. svake sedmice gostuje nova grupa djece iz poplavljenih područja BiH, Srbije i Hrvatske. Među njima su i učenici iz škola kojima je Zavod Krog pomogao sa doniranom opremom i koje volenteri Zavoda Krog prije njihovog povratka povedu u šetnju po Ljubljani, saopćeno je iz ovog zavoda.

"Danas djeca iz bh. škola koja su primila donatorsku pomoć imaju mogućnost uključivanja u zajednicu i u njene političke, ekonomske, društvene i kulturne aktivnosti. Svako dijete ima pravo na kvalitetno obrazovanje, poručuju iz Zavoda Krog.

Zavod Krog izvodi i socijalne programe koji pridonose poboljšanju životnih uslova ljudi te njihovu bolju integraciju u društvo, smanjenje diskriminacije na Zapadnom Balkanu, Sloveniji, Afganistanu i Jordanu. Dakle, osnovni princip je da se ljudima u nevolji humanitarno pomogne te poboljša kvalitet njihovih života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: