Prenos nadležnosti
287

Škole u Kiseljaku neće diskriminaciju Bošnjaka: Nema prenosa nadležnosti nad obrazovanjem

Piše: E. M.
Škola u Kiseljaku
Škola u Kiseljaku
Osnovne škole u Kiseljaku donijele su odluku o odbacivanju prijedloga za prenos nadležnosti nad obrazovanjem s kantonalnog na općinski nivo, a po osnovu inicijative Općinskog vijeća Kiseljak i načelnika Mladena Mišurića-Ramljaka, uz obrazloženje da bi učenici bošnjačke nacionalnosti bili dodatno diskriminisani.

Usvojena inicijativa HDZ-a uz podršku vijećnika SDP-a Nihada Junuzovića i DF-ovog Hikmeta Karasalihovića prema mišljenju Općinskog odbora SDA Kiseljak ogleda se u tome da je cilj ukinuti područne škole koje rade po planu i programu na bosanskom jeziku.

“Namjera je krajnje jasna: ukinuti područne škole koje rade o planu i programu na bosanskom i time primorati bošnjačku djecu da se upišu i pohađaju nastavu u školama po planu i programu na hrvatskom jeziku. Kao i do sada, bošnjačka djeca će služiti za potkusurivanje i namirivanje dnevnih interesa raznih Nihada i Hikmeta. I Mladena, da ne zaboravimo!”, stoji u saopćenju OO SDA Kiseljak.

Iako je odluka usvojena, nastavničko vijeće OŠ Kiseljak I, kao i vijeće roditelja te Upravni odbor ove škole donijeli su jasnu odluku da odbacuju prijedloge za prenos nadležnosti uz obrazloženje da bi takva odluka degradirala i višestruko usporila već dostignute standarde obrazovanju te da bi učenici bošnjačke nacionalnosti bila dodatno diskriminirana.

“Upravni odbor škole zajedno s nastavnicima i roditeljima učenika naše škole borit će se svim dozvoljenim pravnim sredstvima i građanskim metodama protiv samovoljne, jednonacionalne, uzurpatorske i diskriminirajućeg oduzimanja trenutno stečenih prava nad obrazovanjem te prenosa istog na općinu”, stoji u odluci Upravnog odbora škole Kiseljak I u Bilalovcu.

Elvedin Mušanović
Elvedin Mušanović

Zastupnik u Skupštini Srednjobosanskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Elvedin Mušanović je kazao da postoji ustavna i zakonska osnova da se može uraditi prenos nadležnosti nad obrazovanjem s kantonalnog na općinski nivo, međutim, da je za takvo nešto neophodan pristanak svih faktora koji u tome učestvuju.

“Budući da su svi organi koji djeluju u osnovnim i srednjim školama, a koje nastavu izvode na nastavnom planu i programu donijeli odluke ili zaključke da odbijaju svaku mogućnost prijenosa nadležnosti, ja te zaključke podržavam i striktno ću se pridržavati jasno iskazane volje upravnih odbora, vijeća roditelja i nastavničkog vijeća. Svi zajedno moramo učiniti maksimalne napore kako bi našoj djeci omogućili što bolje uslove za školovanje jer oni su naša budućnost i generacije koje će u vrlo kratkom vremenskom periodu biti na pozicijama na kojima smo mi trenutno”, kazao je Mušanović te dodao:

“Naš primarni cilj je očuvanje pravnih subjekata koji nastavu izvode na bosanskom jeziku, zatim osiguranje što boljih uslova za rad kroz izgradnju dodatnih objekata i sala te osiguranje ustavnih i konvencijama o pravu djeteta zagarantovanih prava za bošnjačku djecu koja nastavu pohađaju u školama koje rade po nastavnom planu i programu po hrvatskom jeziku. No, nažalost, trenutna konstalacija odnosa u Kiseljaku nije sazrila za jedan ovako ozbiljan poduhvat.”

Podsjetimo, ovo je samo jedna od situacija koja se dešava u Kiseljaku u pogledu obrazovanja, a kako se navodi u saopćenju OO SDA Kiseljak, nacionalna grupa predmeta bošnjačkoj djeci u Srednjoj strukovnoj školi Fojnica i SŠ “Ivan Goran Kovačić” nije dozvoljena, a Bošnjaci u nekim odjeljenjima tih škola, iako brojniji, nemaju pravo ni na maternji jezik kao elementarno pravo.