Ministarstvo obrazovanja
237

Škole u Kantonu Sarajevo ostaju bez asistenata u nastavi do aprila 2021. godine

N. C.
Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo dostavilo je svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo dopis u kojem ih obavještava da će angažiranje asistenata u nastavi biti nastavljeno nakon donošenja budžeta za 2021. godinu.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Odbor Kantona Sarajevo, pojašnjava da prema ovoj odluci škole u KS ostaju bez asistenata do aprila 2021. godine.

"Naime, asistenti su trenutno angažovani do 31.12.2020. godine kada prestaje njihov radni angažman. Imajući u vidu da Vlada KS još uvijek nije razmatrala ni Nacrt budžeta za 2021. godinu te da se tek krajem mjeseca očekuje imenovanje novog saziva Vlade KS, Kanton Sarajevo će najvjerovatnije u 2021. godini funkcionisati u skladu s Odlukom o privremenom finansiranju. Iskustva iz prošlosti nam govore da se u ovakvim situacijama budžet Kantona Sarajevo donosi tek krajem marta naredne godine", ističe on.

Sivro naglašava da je ovakvo ponašanje nadležnih prema učenicima s poteškoćama skandalozno i nehumano.

"Očigledno je da će učenici u inkluzivnom obrazovanju ostati bez asistenata više od pola drugog polugodišta u školskoj 2020/2021. godini. Ovakvo postupanje nadležnih prema učenicima s poteškoćama je skandalozno i nehumano. Svi oni koji trenutno rade kao asistenti u nastavi u osnovnim školama mogu očekivati prekid ugovora o radu u trajanju od tri mjeseca. U takvoj situaciji ne da je nemoguće očekivati poboljšanja po pitanju inkluzivnog obrazovanja, već i daljnje urušavanje obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo prema kojem se nadležni ponašaju maćehinski", poručio je.

Elmedina Grobović iz EDUS-a, neprofitne, nevladine organizacije za razvoj i unapređenje obrazovanja i podršku djeci s poteškoćama u razvoju i bez njih, izrazila je žaljenje prema ovoj odluci ministarstva.

"Žao nam je što djecu i njihove potrebe povezuju s budžetom za 2021. godinu. Vlasti bi trebale znati da poboljšanje mogućnosti za razvoj dječijih potencijala, za punu socijalnu inkluziju, istovremeno znači smanjenje troškova i brige o odraslim osobama s posebnim potrebama u budućnosti", kazala je Grobović.

I Aida Hrnjić, majka autističnog djeteta, reagirala je na odluku koju je ministarstvo dostavilo školama, a u vezi s angažiranjem asistenata u nastavi.

"Svega smo se mi nagledali i naslušali. To normalan čovjek zbilja teško može i povjerovati. Godinama tako. No, ovako nisko, a zbog politike, je do zla bahato. I ko ste više vi, pa da neka djeca čekaju neki budžet, s kojim pravom? Fuj... kako ste prokleti", stoji u objavi na njenom Facebook profilu.

Kontaktirali smo i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS da se očituju o ovoj odluci, međutim, do objave ovog teksta nismo dobili odgovor iz ministarstva.