Novo normalno
7

Škole i vrtići u Mostaru otvorili vrata uz distancu, maske i dezinfekciju

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Prvi dan nove školske godine u mostarskim školama počeo je danas po posebnim uslovima prilagođenim epidemiološkim mjerama.

Susret školaraca nakon dugo vremena je prošao bez srdačnih kontakata i uz brojna pravila. Sve je ispunjeno dezinficijensima koji su obilježili ovaj veliki dan za mnoge, a posebno za prvačiće i njihove roditelje.

Učenici su ulazili odvojeno uz poštivanje fizičke distance i sa zaštitnim maskama po zakazanom vremenu i uz obavezno mjerenje temperature i dezinfekciju ruku. Nastavnici nose vizire, a u školskim dvorištima i holovima su označena mjesta za stajanje učenika uz poštivanje distance.

U učionicama nije obavezno nošenje maski, ali na ulazu i izlazu je ono obavezno. Nastava se u većini škola održava po modelu od pet časova po 30 minuta te dva časa putem online platforme.

Djeca koja su pozitivna na koronavirus ili u izolaciji nastavu pohađaju putem online platforme.

Svoja vrata danas su otvorili i gradski vrtići. Iako im nije dozvoljen rad u punom kapacitetu, zadovoljit će potrebe svih korisnika, jer će odgajateljice raditi duple smjene.

Direktorica JU Dječji vrtići Danijela Kegelj nam kaže da to nije trajno rješenje. Kako grupe ne mogu biti veće od 10 djece, prema njenim riječima,to je za sada jedino rješenje koje zadovoljava sve potrebe uz moguću organizaciju rada.