Dani otvorenih vrata
180

Školarci posjetili zeničku kasarnu: Cilj je razbiti predrasude o uniformama

E. M.
U zeničkoj kasarni danas su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za mališane iz zeničkih vrtića te školarce iz lokalnih škola upriličili Dane otvorenih vrata gdje su gosti imali priliku uživo vidjeti dio oružja kojim raspolažu naši vojnici, sjediti u helikopteru te pucati iz zračnih pušaka.

Major Enis Herić, izvršni oficir Prvog pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade u izjavi za Klix.ba je kazao kako su pripadnici OSBiH u Zenici u proteklim danima realizirali brojne aktivnosti te da će sutrašnje postrojavanje biti kruna. Međutim, neizmjerno je sretan što su se današnji gosti imali priliku upoznati s OSBiH.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Povodom obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u Zenici smo proteklih dana organizovali brojne aktivnosti kao što je darivanje krvi i turnir u malom nogometu, a danas i Dane otvorenih vrata. Osim lokalnih škola u Zenici danas imamo goste i iz Zavidovića i Konjica", kazao je Herić te dodao:

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Sutra imamo svečano postrojavanje, a cilj svega je da djeci i lokalnom stanovništvu predočimo neke stvari koje radimo i opremu koju koristimo. Ipak, djeca su vojska najjača."

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Pojasnio je kako su današnji gosti imali priliku vidjeti taktičku stazu, sjesti u helikopter, prisustvovati činu odavanja počasti, ali i posjetiti tehničko-taktički zbor gdje su imali priliku uživo držati naoružanje, sjediti u vojnim vozilima i razgovarati s vojnicima.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Za sve njih ovo je bilo veliko oduševljenje i radost. Herić je dodao kako je cilj današnje posjete razbiti predrasude o uniformama.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Odlučili smo se pozvati djecu na aktivnsoti kako bismo razbili predrasude o uniformama, ali evo vidite da svi uživaju što znači da smo jednim dijelom to uspjeli. Sve aktivnosti i pristup radnim tačkama prilagodili smo njihovom uzrastu ne zanemarujući dozu profesionalizma", zaključio je Herić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Posjetioci zeničke kasarne po završetku obilaska imali su priliku i gađati balone iz zračne puške nakon čega je za sve bilo upriličeno druženje uz sendviče i topal čaj.