Kad se male ruke slože
259

Škola u Kaćunima kod Busovače obnovila knjižni fond, sada aukcijama žele rekonstruisati čitaonicu

E. M.
Foto: Klix.ba
Nakon uspješne priče o obnovi bibliotečkog fonda Osnova škola u Kaćunima pokrenula je aktivnosti organizacije javnih aukcija na kojima će prodavati predmete poznatih ličnosti kako bi prikupila novac za opremanje čitaonice i veće biblioteke.

"Jedan bon, jedna knjiga" simboličan je naziv akcije koju su organizovali direktor i nastavnici Osnovne škole u Kaćunima kod Busovače, a koji su ujedno i prvi kupci bonova kojim je obnovljen knjižni fond školske biblioteke. Prikupljeno je više od hiljadu knjiga koje su obavezne tokom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i druge knjige koje će učenici rekreativno moći čitati.

Međutim, mala škola u Kaćunima, koja je u bh. javnosti poznata po izgradnji amfiteatra na otvorenom, nastavila je aktivnosti s ciljem pružanja ljepšeg i kvalitetnijeg obrazovanja djece.

"Nakon uspješne akcije odlučili smo iskoristiti poznanstva pa preko saradnika doći do predmeta sportista, umjetnika i drugih uspješnih bh. građana, koje ćemo staviti na aukciju, a od prikupljenog novca planiramo obnoviti novu prostoriju u koju ćemo smjestiti biblioteku i čitaonicu. Sretni smo što smo akciju prikupljanja knjiga priveli kraju te da su u njoj učestvovali nastavnici, školsko osoblje, naša rodbina i prijatelji, sugrađani, privrednici, ali i političari svih stranaka. Bila je ovo zajednička akcija za djecu, a tako želimo i nastaviti", kazao je direktor škole Đenan Hodžić.

Među predmetima koji će se naći na aukciji je dres Edina Džeke, sprinterice i dres Amela Tuke, učenički likovni radovi i predmeti koje su napravili, a aktivnosti prikupljanja predmeta još traju.

"Svi naši sugrađani, poznate ličnosti i sportisti svoje predmete mogu donirati za aukciju i tako biti dio ove pozitivne priče. Kada završimo prikupljanje predmeta, organizovat ćemo aukciju i nadamo se u konačnici prikupiti novac za obnovu biblioteke i čitaonice", dodao je Hodžić.