BiH
0

Skinuta federalna obilježja sa zgrade Predsjedništva BiH

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo jutros je simbolično skinuo federalna obilježja sa zgrade Predsjedništva BiH čime je ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH koja potvrđuje da prestaju važiti članovi 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH.

Naime, u zgradi državnog predsjedništva smješteni su kabineti čelnika Federacije - predsjednice Borjane Krišto, potpredsjednice Spomenke Mićić i potpredsjednika Mirsada Kebe.

“Ovaj simboličan čin skidanja federalne zastave i pokrivanja federalnog grba sa zgrade Predsjedništva BiH jeste izvršavanje odluke Ustavnog suda BiH koja je objavljena u Službenom glasniku 45/07, koji nosi jučerašnji datum, a danas izlazi iz štampe. On predstavlja akt pravne države i poštivanje odluke najviših pravosudnih organa,” kazao je jutros novinarima potredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

On vjeruje da iza toga ne stoji nikakav politički čin, nego da se na taj način afirmiše odnos države prema pravosudnim institucijama i njihovu obavezu da to provode.

“Vjerujem da će Parlament FBiH i komisija koja je formirana iznaći likovno sadržajno rješenje koje će odraziti interes, identitet i biti usaglašeni koncept i cjelina rješenja koja su u interesu sva tri konstitutivna naroda u FBiH,” naglasio je Kebo.

On je kazao da su federalna obilježja ranije jutros skinuta s ostalih federalnih institucija u Sarajevu i Mostaru.