SDUBiH
0

Skinuta fama o nedodirljivosti političkih lidera

FENA
Socijaldemokratska unija (SDU) BiH smatra da je krivičnom prijavom protiv premijera RS-a Milorada Dodika "skinuta fama o nedodirljivosti pred zakonom neprikosnovenih političkih lidera".

Ova stranka ocjenjuje u saopćenju za javnost da je Dodik u svojim prvim izjavama na sebi svojstven način, primitivno i bahato već započeo politizaciju čitavog slučaja kroz nacionalnu polarizaciju, čime jasno želi skrenuti pažnju javnosti s konkretnih optužbi za kriminal.

SDU ističe da je ono što treba da zabrine javnost povodom ovog slučaja nacionalna isključivost u SIPA-i, a s druge strane očigledno nepovjerenje i nacionalna polarizacija u Tužilaštvu BiH, a što je rezultat postojeće teritorijalne i etničke podjele na dva entiteta.

Ova stranka daje punu podršku pripadnicima SIPA-e koji su u slučaju "Dodik“ postupili visokoprofesionalno, odbacujući i najmanju mogućnost političkih i drugih pritisaka na nalaze i tok istrage.

Također, SDUBiH smatra da su izjave direktora SIPA-e Mirka Lujića zabrinjavajuće, neprofesionalne i predstavljaju vrlo nevješto prikrivanje političke pripadnosti.

-SDUBiH insistira na dosljednoj primjeni vladavine zakona, bez obzira na to o kojim se pojedincima radi jer se na taj način potvrđuje povjerenje građanja u sigurnost i pravni sistem države BiH, navodi ova stranka.