Prirodni biser
43

Skijalište na Blidinju vapi za snijegom, ima ga dovoljno samo za fotografije i sankanje

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Skijalište na Blidinju vapi sa snijegom, jer je samo zabijelio i stvorio pristojan prizor za fotografiranje gostiju koji dolaze uprkos nedostatku glavnog zimskog sadržaja, da uživaju jedinstvenom ambijentu zimske idile ovog hercegovačkog planinskog bisera.

Direktor Ski staze na Blidinju Dalibor Marić za Klix.ba kaže da je žičara servisirana i da su skijaške staze spremne za rad i čim padne prvi veći snijeg da će odmah profunkcionisati, ali da to nije jedini sadržaj koji mami goste podno Vran planine i Čvrsnice, što je evidentno svakog vikenda kad dolaze brojni posjetioci.

Koliko je Blidinje atraktivno po njegovim riječima se najbolje vidjelo tokom ovogodišnje manifestacije "Blidinje zima fest", kad su svi kapaciteti bili popunjeni te se tražilo mjesto više za boravak u tom kraju.

"Imamo svake godine naše tradicionalne goste na Blidinju jer je već odavno postalo prepoznatljiva destinacija. Trenutno je snijega jako malo, samo je zabijelio i stvorio zimski ambijent za fotografiranje. Ali, za sedmicu do dvije prema vremenskim prognozama očekujemo da će napadati u količini koja je potrebna da bi otvorili i skijalište", kaže Marić za naš portal.

Ističe da je ovakva bila i prošla godina, kada je uz fotografiranje i grudanje bilo moguće samo sanjkanje, te da je skijalište čekalo sve do kraja prvog mjeseca da počne s radom, ali da su uspjeli ostvariti vrlo uspješnu zimsku sezonu, što očekuje i ove godine.

"Temperature zraka u povoljne, samo dno skijaške staze je na 1300 metara nadmorske visine, dok je na vrhu žičare 1600 metara nadmorska visina, tako da, ako snijeg igdje padne u BiH, padne i na Blidinju", pojasnio je naš sagovornik.

Da bi skijalište proradilo po njegovim riječima je potrebno minimalno 40 centimetara kvalitetnog snijega, a ako bi temperature bile u minusu, kako nam pojašnjava uz kvalitetnu pripremu staze, snijeg bi zadržali duži vremenski period.

"Međutim i bez toga ugostiteljski objekti odlično funkcioniraju i gosti dolaze sa svih strana tokom čitave sezone, a snijeg je samo 'šlag na tortu'. Ovdje je vikend naselje i mnogo gosti dolaze svakog vikenda kako bi prošetali Blidinjem i uživali na svježem zraku, razbistriti misli i odmaknuti se od svakodnevne gradske vreve, tako da gostiju zaista ne manjaka", zaključio je naš sagovornik očekujući snježne padavine i aktivaciju glavnog zimskog sadržaja.