{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Skidanje je opasno" - kampanja za zaštitu autorskih prava

25.6.2013. u 14:50
0
13
"Skidanje je opasno" - kampanja za zaštitu autorskih prava
0
"Skidanje je opasno" - kampanja za zaštitu autorskih prava
Asocijacija za zaštitu audiovizuelnih djela (A.P.A.W.), koju su osnovali kinodistributeri i prikazivači Bosne i Hercegovine još 2004. godine, je nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom autorskih prava nad audiovizulenim djelima u filmskoj industriji, kao direktni partner A.P.A.W. Hrvatske i SEED te MPAA, krovne insituticije za zaštitu autorskih prava Američke filmske industrije.
Tokom djelovanja A.P.A.W. je radio na organizovanim antipiratskim aktivnostima sa odgovornim institucijama na entitetskom i državnom nivou, vještačenju za ured tužiteljstva u slučajevima zaplijenjene piratske robe u domenu audiovizulenih djela, aktivno učestvovao u razvijanju novog modernog Zakona o autorskim pravima, koji je usvojen na teritoriji BiH, te sarađivao sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu u lobiranju za implementaciju navedenog zakona kod nadležnih institucija.

Nakon što je predsjednik asocijacije u septembru 2011. godine bio sudionik studijske posjete "International Visitor Leadership Program" Sjedinjenim Državama o temi "Filmska industrija i IPR" krenula je aktivna priprema projekta zaštite autorskog prava, koja je kulminirala institucionalnom podrškom Ambasade SAD-a u Sarajevu putem programa "Democratic Commision" početkom 2013. godine.

Početni dio projekta je medijska kampanja "Skidanje je opasno", koja ima namjeru skrenuti pažnju javnosti, a posebno mlađih generacija korisnika, na štetnost skidanja ilegalnih sadržaja sa torrent internet protokola i to potpuno novim pristupom problematici prilagođenoj osnovnoj ciljnoj populaciji. S obzirom na to da skidanje ilegalnih sadržaja sa torrent protokola donosi direktnu štetu i ogromne gubitke, filmskom, medijskom, muzičkom te softwerskom tržištu u BiH namjera je da se, kao prvi korak rješenja, putem ove medijske kampanje podigne svijest javnosti o problemu te napravi dodatni pritisak na nadležne državne institucije da ubrzaju njegovo rješenje i na taj način pomognu revitalizaciju pogođenih industrija.

Medijska kampanja "Skidanje je opasno" prilagođena je svim kategorijama gledatelja sa dva različita TV spota, a realizacija iste počinje 20. juna u BH multiplexima, na TV i radijskim stanicama te većem broju najposjećenijih web-portala u BiH. Kampanju je podržala i Američka privredna komora, na čijem je promotivnom eventu IPR Media Louncheon, održanom 22. maja, kampanja i prvi put predstavljena javnosti. Ovo je samo prvi korak u nizu aktivnosti koje bi za cilj imale trajno rješenje problema Zakona o zaštiti autorskog prava putem originalnog bosanskog modela, koji je razvio A.P.A.W. i koji se kao takav može implementirati u ostalim zemljama regije. Ovo je posebno važna informacija kada je poznato da je implementacija ovog zakona jedna od obaveza države Bosne i Hercegovine za ulazak u Evropske unije, od koje se također očekuje institucionalna podrška za ovaj projekt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: