|

Skeleti sa Zgošće i Bobovca su vjerovatno povezani

Skeleti sa Zgošće i Bobovca su vjerovatno povezani
0
F
FENA
30.3.2012. u 17:01
9
komentara
0

dijeljenja
Na osnovu ustanovljenog profila pod najširom preliminarnom DNK analizom vjerovatnoća da se genetički povežu dvije osobe s lokaliteta Zgošće i Bobovca, mjesta gdje su pronađeni skeletni ostaci loze Kotromanića, jeste 92 posto, kazao je danas u Sarajevu šef Laboratorije za forenzičku genetiku Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Damir Marjanović.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Analiza je rađena u okviru projekta "Tajna zgošćanskog stećka" koji je prije dvije godine pokrenulo Udruženje "Art Sef" Visoko, a jedan od ciljeva bio je istraživanje postojanja srodnosti između skeletnih ostataka iz Zgošće, mjesta gdje je pronađen jedan od najljepših primjeraka stećka, i Bobovca.

Marjanović je na prezentaciji projekta organiziranoj na Filozofskom fakultetu u Sarajevu govorio o naučnim rezultatima istraživanja, naglasivši da se ne može utvrditi u kojem je stepenu i liniji genetička povezanost skeleta Zgošće i Bobovca. Također su istraživanja vršena i za skeletne ostatke u dva groba na Bobovcu, za koja je DNK analizom utvrđena vjerovatnost od 94 posto da je riječ o polubraći.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

DNK analizi su podvrgnuta po tri uzorka skeletnih ostataka iz Zgošće i s Bobovca, a iz svih šest uzoraka dobijeni su iskoristivi DNK profili.

Također je rađena i karbonska C14 analiza jednog uzorka s Bobovca i dva uzorka iz Zgošće, u dva odvojena laboratorija - u Majamiju i Kijevu (Ukrajina), jer se ova analiza ne vrši u BiH.

Utvrđeno je da skeleti iz Zgošće pripadaju prvoj polovici 13. stoljeća, a skeleti s Bobovca prvoj polovici 15. stoljeća.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Arheologinja Lidija Fekeža istaknula je da su na području Zgošće gdje su vršena istraživanja pronašli 13 stećaka na 10 do 12 centimetara ispod površine, od kojih su četiri stećka skinuli.

"Pronašli smo na jako malom području 46 skeleta i dijelova skeleta. Kada je riječ o četiri spomenuta stećka, ispod jednog je ležao muškarac, ispod drugog žena, trećeg dijete, dok su dva ukopa bila etažna. Nađene su i naušnice, sve od srebra", kazala je ona.

Antropologinja Ewa-Elvira Klonovska navodi da je na Bobovcu bilo devet grobova u kojima su pronađeni ostaci 13 osoba. Naglašava da su kosti bile pomiješane te da je samo šest osoba imalo gotovo kompletan kostur. Od toga, najvažniji skeleti pripadaju mladom čovjeku starosti od 18 ili 19 godina, dvjema starijim muškim osobama te jednoj ženskoj osobi.

Kada je riječ o Zgošći, ona navodi da je i ovdje većina skeleta bila pomiješana te da su samo tri skeleta bila u određenoj mjeri kompletna. Kao zanimljiv podatak navodi da većina kostiju pripada djeci, od kojih je najmlađe starosti od godine do godine i po.

Historičar Dubravko Lovrenović ističe da su sigurno utvrđene naučne činjenice da su Kotromanići sahranjeni na Bobovcu prezentirane u knjizi Pave Anđelića iz 1973. godine.

"To je nedvojbeno, na osnovu arheoloških istraživanja i nadgrobnih ploča koje su tamo nađene, utvrđeno da se u crkvici na Bobovcu nalazi mauzolejna crkva Kotromanića. Tu su sasvim sigurno sahranjeni kralj Ostoja, kralj Tvrtko II i kralj Stjepan Tomaš, te supruga Tvrtka II Doroteja Gorjanska", kazao je on, naglasivši da je za potpunu potvrdu svih preliminarnih rezultata istraživanja potrebno nastaviti istraživanja.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...