BiH
64

Skandalozno: Prilikom odavanja počasti žrtvama genocida majke Srebrenice doživjele provokacije u Kravici

Piše: E.S.H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Majke enklava Srebrenica i Žepa odale su počast, proučile fatihu i položile cvijeće u Kravici, mjestu gdje su stradali sinovi, očevi, muževi i muški članovi porodica na današnji dan prije 19. godina.

U Kravicu su jutros stigla tri autobusa, a mjesto su osiguravali pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, pripadnici policije su se zadržali na ulici, dok su svi oni koji su željeli odati počast, bez ikakvih problema ušli u skladište.

Nažalost, ni ovo okupljanje majki koje žele svojim sinovima proučiti fatihu, nije moglo proći bez provokacija. Naime, pri izlasku iz skladišta, puštena je glasna muzika u kući koja se nalazi u blizini.

Kako javlja naš reporter, svi koji su odali počast nisu odreagovali na očigledno, namjerne provokacije, te su se udaljili prema autobusima.

Podsjećamo, tog 13. jula 1995. godine u poslijepodnevnim satima dogodila se prva egzekucija. Između 1.000 i 1.500 muškaraca izvedeno je iz kolone koja se pokušala probiti do slobodne teritorije kroz šume okolo Srebrenice kako bi spasili svoje živote.

Odveli su ih u skladište u Kravici. Kada se skladište oko 18 sati napunilo, pripadnici VRS počeli su bacati ručne bombe i pucati u ljude koji su bili zarobljeni unutra.

Svi koji su pokušali pobjeći ubijeni su, jer je zgrada bila opkoljena. Kada je pucnjava prestala skladište je bilo puno leševa. Rijetki su preživjeli, skrivajući se ispod mrtvih tijela svoje braće, očeva, prijatelja, komšija...