{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skandal u Hagu: Otkazana pozivnica na konferenciju jedinom učesniku koji je preživio genocid u Srebrenici

30.6.2015. u 14:16
125
Skandal u Hagu: Otkazana pozivnica na konferenciju jedinom učesniku koji je preživio genocid u Srebrenici
125
Skandal u Hagu: Otkazana pozivnica na konferenciju jedinom učesniku koji je preživio genocid u Srebrenici
Hasan Nuhanović
Organizatori konferencije o genocidu u Srebrenici koja se održava u Hagu otkazali su pozivnicu bivšem prevodiocu Ujedinjenih naroda u Srebrenici Hasanu Nuhanoviću, jer bi njegovo prisustvo predstavljalo nelagodu za ostale učesnike.
Trodnevna konferencija počinje u ponedjeljak i održava se u organizaciji Instituta za međunarodnu pravdu u Hagu i Američkog memorijalnog muzeja holokausta, a cilj konferencije je da se rekonstruiraju događaji u Srebrenici 1995. godine.

U razgovoru za Klix.ba Nuhanović kaže da je iznenađen ovom odlukom s obzirom na to da je pozivnicu dobio mnogo ranije.

"U septembru prošle godine sam dobio e-mail u kojem me predstavnik Američkog memorijalnog muzeja holokausta iz Washingtona obavještava o konferenciji i kaže da bi njima bilo veliko zadovoljstvo da učestvujem na toj konferenciji. S obzirom na to da je glavna tema konferencije 'Propusti u prevenciji genocida' to me je veoma zanimalo i bio sam zainteresovan", rekao je Nuhanović za Klix.ba.

Tužba protiv Holandije jedan od razloga otkazivanja pozivniceIstakao je da su na konferenciju pristali doći i neki od političkih i vojnih zvaničnika, kao i predstavnika UN-a, iz perioda kada se desio genocid u Srebrenici.

"Prije mjesec dana sam neformalno e-mailom dobio poruku da bi bilo bolje da odem na neku drugu konferenciju, onu u New Yorku, te da ne bih trebao doći u Hag", rekao je Nuhanović i dodao da mu je važnije bilo otići u Hag.

Nakon toga, Nuhanović je dobio telefonski poziv u kojem mu je objašnjeno da bi nekim učesnicima konferencije moglo biti neugodno u njegovom prisustvu.

"To je bilo jedino obrazloženje koje sam dobio. Iskreno, ne samo da sam ja jedan od preživjelih, već sam napisao i knjigu o ovoj temi, 20 godina se bavim tim problemom. Ali ne radi se ovdje u meni. U pitanju je princip. Navodno, pozivnica mi je otkazana zbog moje tužbe protiv Holandije i eventualno neke nove tužbe u budućnosti", naglasio je Nuhanović.

Na konferenciju dolazi Yasushi AkashiDodao je da je očigledno zabranjeno tužiti nekoga ko je odgovoran za genocid.

"I majke Srebrenice su tužile Holandiju. Zar i njima treba zabranjivati prisustvo konferencijama", pita se Nuhanović.

Smatra da se u krugovima međunarodne zajednice, koji su donekle umiješani u ove događaje, na čin traženja pravde na sudu gleda kao na neprijateljski čin".

"To pokazuje ovaj slučaj. Čin traženja pravde na sudu nije više ljudsko pravo, iz njihovog ugla to je jednostavno neprijateljski čin", rekao je Nuhanović te dodao da čeka da vidi šta će na konferenciji biti rečeno za propuste međunarodne zajednice i UN-a u Srebrenici 1995. godine, a koji su bili kobni po narod koji se našao u gradu.

Konferenciji bi trebao prisustvovati i Yasushi Akashi, bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, koji je godinama kritikovan zbog njegovog neuspjeha da spriječi genocid u Srebrenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: