Nova aktivnost
32

"Skakavac za sve" u maju uvodi canicross utrku s psima

Klix.ba
Planinarsko društvo "Skakavac" poziva sve građane na druženje u prirodi pod nazivom "Skakavac za sve“ 4. maja 2019. godine. Ovaj događaj, koji PD Skakavac organizuje već četvrtu godinu za redom, nudi brojne sportske sadržaje koji su prilagođeni svim generacijama.

Za one koji vole planinarenje, PD "Skakavac" je pripremio planinarsku turu koja kreće sa Uževice, preko platoa vodopada, vidikovca, vodopada Skakavac i nazad do Uževice. Obavezna oprema za planinarsku turu je obuća za planinarenje, štapovi, vjetrovka, voda i odjeća u skladu sa vremenskim prilikama. Po pitanju zahtjevnosti, ovo je i tehnički i kondiciono manje zahtjevna tura (do 3.5h hoda, dužine oko 7.5 kilometara), te je stoga pogodna i za djecu.

"Građani će se moći okušati i u planinskom trčanju, a moći će izabrati dvije rute. Trail ruta za početnike će ići istim predjelima kao i planinarska, dok će napredna trail ruta imati dužinu od 16 kilometara. Napredna trail ruta će ići od Uževice, preko Sedam vrela, vrha Bukovika, prema domu Bukovik, Donjim Močiocima, do platoa vodopada, vidikovca, samog vodopada Skakavac i Uževice. Obavezna oprema za trail trčanje: adekvatna obuća, voda, vjetrovka, presvlaka i hrana", stoji u saopćenju.

Od ove godine, PD "Skakavac" u svoje aktivnosti uvodi nešto sasvim novo. Radi se o Canicross-u, tj. o utrci u kojoj se takmiče vlasnici sa svojim psima. Canicross je noviji vid sporta u Bosni i Hercegovini. Još uvijek nije dovoljno razvijen iako postoji značajan broj ljubitelja pasa koji provode vrijeme sa svojim ljubimcima u prirodi.

Ilustracija: Shutterstock (canicross)
Ilustracija: Shutterstock (canicross)

"Ova utrka će imati istu relaciju kao i planinarska tura (7.5 kilometara). Pored svega navedenog, Planinarsko društvo 'Skakavac' najavljuje i pokretanje Skakavac Running Cluba, koji predstavlja treninge trail trčanja prilagođene početnicima. U sklopu događaja 'Skakavac za sve' će biti upriličena i info sesija o Skakavac Running Club-u gdje će prisutnima biti predstavljen plan treninga za pripremu utrke od 20 kilometara", stoji u saopćenju.

Sve aktivnosti koje provodi Planinarsko društvo "Skakavac" pokazuju da se radi o udruženju koje je prepoznatljivo u segmentu promocije i provođenja aktivnosti u prirodi, pri čemu vodi računa i o očuvanju okoline i uključivanju mladih.

"Upravo zbog toga, ovo društvo je ponosno na partnerstvo koje je potpisivanjem Sporazuma o saradnji sklopljeno sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja, na čelu sa dekanom prof. Harisom Alićem. Ovo partnerstvo će zasigurno osigurati još veći broj mladih koji će se uključivati u sportske aktivnosti na otvorenom i u očuvanje životne sredine", stoji u saopćenju.